O cisternă cu peşte s-a răsturnat, iar 77.000 de pui de somon au sărit în râu și s-au salvat

2 min


4
4 puncte

O cisternă cu peşte care transporta aproximativ 102.000 de puiet de somon Chinook s-a răsturnat în apropierea râului Imnaha, din statul american Oregon. Deși ai putea crede că acesta ar fi fost sfârșitul tuturor somonilor aflați la bord, peștii au făcut ceva mai degrabă extraordinar și au început să sară în apa din apropiere.

Camionul, care avea o lungime de 16 metri, s-a răsturnat după ce a luat o curbă bruscă și a derapat, lovindu-se de un terasament stâncos și rostogolindu-se, ajungând pe plafon. Șoferul a suferit răni ușoare, potrivit unui comunicat al Departamentului de Pescuit și Faună Sălbatică din Oregon (ODFW).

O cisternă cu peşte s-a răsturnat, dar un lucru bun s-a întâmplat în cele din urmă

Cu toate acestea, somonii au fost adevărații supraviețuitori ai accidentului, în jur de 77.000 de exemplare sărind și fluturând în pârâul Lookingglass Creek din apropiere.[sursa]

cisternă cu pește s-a răsturnat
O cisternă cu pește s-a răsturnat în apropierea unui pârâu

Somonii Chinook de primăvară (Oncorhynchus tshawytscha) erau transportați spre râul Imnaha pentru pescuit sportiv și pentru a suplimenta populația sălbatică. Aceștia sunt cei mai mari dintre toate tipurile de somoni din Pacific și au fost crescuți de către crescătoria Lookingglass Hatchery.

Somonii au o viață extraordinară, puii de somon eclozând în râuri de apă dulce înainte de a înota în cele din urmă spre oceanul de apă sărată. După câțiva ani petrecuți în mare, somonii se întorc în râurile în care au eclozat pentru a se reproduce și apoi mor.

Somonii aflați în camion aveau aproximativ 18 luni și urmau să fie introduși în cursurile de apă înainte de a-și începe călătoria de 1.046 de kilometri către Oceanul Pacific, relatează New York Times.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Înghițitorul negru: un pește de mare adâncime care înghite o pradă mai mare decât el însuși

După trei ani pe mare, acești somoni se vor întoarce în aceleași râuri pentru a se reproduce. „Ei își cam miros drumul de întoarcere. Este o poveste de viață incredibilă.”, a declarat Andrew Gibbs, coordonator al incubatoarelor de pești din cadrul ODFW pentru estul Oregonului, pentru New York Times.

Cei de la ODFW cred că aproximativ 20% din numărul total de puiet din camion au fost pierduți în accident, în timp ce aproximativ 77.000 au sărit în Lookingglass Creek, un afluent al râului Grande Ronde, aflat în apropiere, atunci când cisterna a căzut.

Unii dintre pești au fost dotați cu cip-uri cu transponder integrat pasiv (PIT), un microcip intern care a putut fi citit de echipă, ajutând-o să colecteze și să numere peștii zburători care nu au supraviețuit.

„Dar partea bună pentru mine este că 77.000 au ajuns în pârâu și nu au pierit. Au ajuns la apă cu bine.”, a declarat Gibbs.

În timp ce pierderea acestor pești este oarecum tragică, în anul 2021, un container de peștișori s-a desfăcut și și-a eliberat conținutul pe autostradă, eliberând nu doar peștii în sine, ci și mecanismul lor de apărare foarte vâscos. Aşadar, faptul că circa 77.000 de peşti au ajuns în mediul lor natural nu este neapărat un lucru rău.

• CITEŞTE ŞI:  Un monolit misterios a fost descoperit pe un deal din Ţara Galilor. Nu este primul obiect de acest fel găsit în ultimii ani

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via