Ce sunt umbrele de la Hiroshima? Povestea macabră a siluetelor de pe asfalt şi care este adevărul

3 min


3
3 puncte

Umbrele de la Hiroshima reprezintă amintiri sinistre ale uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria omenirii.

După detonarea celor două bombe nucleare deasupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în anul 1945, umbre negre rămase de la oamenii și obiectele care au fost prinse în raza exploziilor au fost descoperite peste tot pe străzile și clădirile distruse în urma atacurilor. Hiroshima a dispărut de pe fața Pământului în proporție de 90%, peste 70.000 de oameni au murit, iar peste câteva zile împăratul a anunțat predarea necondiționată. Dar s-a propagat, într-un mod eronat, explicaţia existenţei acestor umbre sinistre.

Umbrele de la Hiroshima

Atunci când bomba a explodat, la o altitudine de circa 600 de metri deasupra orașului, explozia a împins spre exterior un val de căldură nimicitoare. Oamenii au fost surprinși în mijlocul activităţilor obişnuite, atât cât puteau fi numite astfel în vreme de război.[sursa]

umbrele de la hiroshima
Umbrele de la Hiroshima

După capitularea Japoniei, au fost descoperite umbrele de la Hiroshima, propagându-se ideea conform căreia căldura generată de explozie a fost atât de puternică, încât oamenii au fost vaporizați instantaneu de explozia nucleară și că doar umbrele acestora ar fi rămas în urmă. Această ipoteză este greşită, dar nu este departe de adevăr.

Deși este de înțeles că au apărut aceste mituri, în condițiile în care zeci de mii de oameni au fost declarați dispăruți și presupuși morți în lunile care au urmat atacului, umbrele de la Hiroshima nu sunt rămășițele vaporizate ale persoanelor ucise în explozia atomică. În primul rând, ar fi nevoie de o cantitate uriaşă de energie pentru a vaporiza oameni în totalitate, mult mai mare decât cea generată de explozia unor bombe atomice de dimensiunea celor detonate în anul 1945.

• CITEŞTE ŞI:  Oraşul Morţilor, locul în care sute de mii de oameni trăiesc printre morminte

Obiectele și persoanele care le-au stat în cale au ferit obiectele din spatele lor, absorbind lumina și energia produse de explozii. Lumina dimprejur a albit cimentul sau piatra din jurul locurilor în care s-au format umbre. Cu alte cuvinte, aceste umbre sinistre sunt bucăți de drumuri sau clădiri așa cum arătau ele înainte de explozia nucleară. Doar că restul suprafețelor s-au albit, ceea ce face ca zonele colorate normal să arate ca niște umbre întunecate.

„Nu știm cât de adânc ajung razele de căldură în corp. Dar chiar dacă corpul uman este ars, vor rămâne țesuturi carbonizate sau cel puțin oase.”, a explicat doctorul Minako Otani, profesor emerit la Universitatea din Hiroshima.

Energia intensă eliberată în timpul unei explozii atomice este rezultatul fisiunii nucleare. Armele atomice folosite în atacurile din anul 1945 erau alimentate de uraniu 235 și plutoniu 239 și au eliberat o cantitate masivă de căldură și radiații gamma cu unde foarte scurte.

Radiația gamma eliberată de bombele atomice s-a transmis sub formă de energie termică ce poate ajunge la temperaturi de 5.500 de grade Celsius. Când energia s-a lovit de un obiect, precum o bicicletă sau o persoană, ea a fost absorbită, protejând obiectele aflate pe aceeași traiectorie și creând un efect de albire în jurul umbrelor lor. De fapt, probabil că au fost mult mai multe umbre inițial, dar cele mai multe dintre ele au fost distruse mai apoi de următoarele valuri de căldură provocate de explozie.

• CITEŞTE ŞI:  Există fantome? Ce spune ştiinţa şi ce cred oamenii despre existenţa fantomelor

Cele două explozii atomice

Pe data de 6 august 1945, o bombă atomică denumită „Little Boy” a fost detonată la circa 600 de metri deasupra oraşului Hiroshima, al șaptelea oraș japonez ca mărime. Bomba a fost echivalentă cu explozia a 16.000 de tone de TNT, fiind propagat un puls de energie termică care s-a răspândit deasupra oraşului.

Pulsul a șters de pe fața Pământului 13 kilometri pătrați de oraș, iar un sfert din populația orașului a murit instant. Un alt sfert a murit din cauza radiației și a cancerului în lunile care au urmat.

La trei zile după explozie, SUA au detonat o a doua bombă atomică, poreclită „Fat Man”, deasupra orașului Nagasaki. Împăratul Hiroshito a anunțat capitularea Japoniei pe 15 august și a semnat declarația oficială pe 2 septembrie 1945, punând capăt ostilităților în Războiul din Pacific și, astfel, marcând sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via