Mica Sirenă: povestea întunecată din versiunea originală a lui Hans Christian Andersen

4 min


7
7 puncte

Mica Sirenă este o poveste celebră a scriitorului danez Hans Christian Andersen, publicată pentru prima dată în anul 1837. Povestea urmărește aventurile unei tinere sirene care se îndrăgostește de un prinț și este dispusă să renunțe la viața ei în mare pentru a deveni om şi a căpăta un suflet.

Povestea a fost inspirată de mai multe surse, printre care mitologia greacă, legende nordice și diverse opere literare.

Mica Sirenă, povestea originală a lui Hans Christian Andersen

Mica Sirenă trăiește într-un regat subacvatic alături de tatăl ei văduv (Regele Mării), de bunica ei și de cele cinci surori mai mari, fiecare dintre ele născută la un an distanță.

Atunci când fata împlinește vârsta de 15 ani, i se permite să înoate pentru prima dată la suprafață pentru a arunca o privire asupra lumii de sus. Tânăra sirenă urmărește o petrecere organizată pe o navă în cinstea unui prinț chipeș, și se îndrăgostește de acesta de la distanță.

În timpul petrecerii, o furtună violentă lovește nava, scufundând-o, iar Mica Sirenă îl salvează pe prinț de la înec. Îl aduce pe prinţ la ţărm, acesta fiind inconștient, şi îl aşază lângă un templu. Acolo, Mica Sirenă așteaptă până când o tânără femeie din templu și doamnele ei de companie îl găsesc. Spre disperarea ei, prințul nu o vede niciodată pe Mica Sirenă și nici nu-și dă seama că ea a fost cea care i-a salvat inițial viața.

Mica Sirenă, tânjind după prinț, o vizitează pe Vrăjitoarea Mării, care trăiește într-un ținut periculos al oceanului. Vrăjitoarea o ajută de bunăvoie, vânzându-i o poțiune care îi dă picioare, în schimbul vocii sale frumoase.

• CITEŞTE ŞI:  Vrei să iei cina la marginea spațiului cosmic? Te va costa 495.000 de dolari

Vrăjitoarea o avertizează pe Mica Sirenă că, odată ce va deveni om, nu se va mai putea întoarce niciodată în mare. În plus, ea va obține un suflet uman doar dacă va câștiga dragostea prințului și se va căsători cu el, căci atunci o parte din sufletul lui va curge în ea. În caz contrar, în zorii primei zile după ce el se va căsători cu altcineva, Mica Sirenă va muri cu inima frântă și se va dizolva în spumă de mare.

După ce este de acord cu aranjamentul, Mica Sirenă înoată până la suprafață, lângă castelul prințului și bea poțiunea. Simte băutura ca o sabie care îi străpunge corpul, și leșină pe țărm, goală. Este găsită de prinț, care este hipnotizat de frumusețea și grația ei. Curând, Mica Sirenă devine tovarășa preferată a prințului și îl însoțește în multe dintre ieșirile sale, dar acesta nu se îndrăgostește de ea.[sursa]

mica sirenă
Hans Christian Andersen, şi statuia Micii Sirene, din Danemarca

Mica Sirenă în varianta Disney

Povestea scriitorului danez a fost adaptată în numeroase feluri, fie că vorbim de teatru, operă, film sau desene animate. Una dintre cele mai celebre adaptări a fost versiunea realizată de studiourile Disney, în anul 1989, care are un final fericit și introduce personaje noi, cum ar fi crabul Sebastian și vrăjitoarea Ursula.

Faţă de povestea originală, Mica Sirenă din varianta Disney are mai multe diferenţe:

  • În povestea lui Andersen, Mica Sirenă nu are un nume, în timp ce în filmul Disney ea se numește Ariel;
  • În povestea lui Andersen, Mica Sirenă are cinci surori mai mari, în timp ce în filmul Disney ea are șase surori mai mari;
  • În povestea originală, Mica Sirenă își dorește să devină om pentru a avea un suflet nemuritor, nu doar pentru dragostea prințului;
  • În versiunea originală, Vrăjitoarea Mării este un personaj neutru, care îi dă Micii Sirene o poțiune în schimbul vocii sale, fără să aibă un plan malefic. În filmul Disney, Vrăjitoarea Mării se numește Ursula și este principala antagonistă, care încearcă să preia controlul asupra regatului subacvatic al tatălui Micii Sirene;
  • În povestea lui Andersen, poțiunea pe care o bea sirena îi dă picioare, dar o face să simtă de parcă ar merge pe cuțite la fiecare pas. În filmul Disney, poțiunea nu îi provoacă durere Micii Sirene, iar aceasta se simte exact ca un om;
  • În povestea originală, prințul se îndrăgostește de o altă fată pe care o crede salvatoarea sa și se căsătorește cu ea. În filmul Disney, prințul se numește Eric și se îndrăgostește de Ariel după ce aceasta își recapătă vocea și îl salvează de Ursula;
  • În filmul Disney, finalul este fericit. Ariel se căsătorește cu Eric și primește binecuvântarea tatălui ei pentru a deveni om permanent.
• CITEŞTE ŞI:  Femeile spartane erau diferite de restul femeilor, căci cea mai mare onoare era să servească statul, nu bărbații

Finalul poveştii originale

Povestea originală a lui Andersen are un final tragic, în care Mica Sirenă nu reușește să câștige dragostea prințului. În această variantă, prinţul îi cere mâna fetei din templu, crezând că aceasta l-a salvat de la înec. La rândul ei, fata nu-i spune prinţului că nu ea a fost cea care l-a scos din apă.

Cei doi își sărbătoresc căsătoria la bordul unei nave de nuntă, iar Mica Sirenă rămâne cu inima frântă. Disperată, sirena se gândeşte la moartea care o așteaptă, dar înainte de ivirea zorilor, surorile ei ies din apă și îi aduc un pumnal pe care Vrăjitoarea Mării li l-a dat în schimbul părului lor lung și frumos.

Dacă sirena avea să-l ucidă pe prinț, folosind acel pumnal, ea urma să devină din nou sirenă. Cu toate acestea, Mica Sirenă nu se poate hotărî să-și ucidă iubitul adormit. Astfel că trupul ei se dizolvă în spumă, dar, în loc să înceteze să mai existe, ea simte soarele cald, și descoperă că s-a transformat într-un spirit luminos și eteric, o fiică a aerului.

Mica Sirenă este o poveste despre dragoste, sacrificiu și aspirație la o lume diferită. Aceasta reflectă și temele personale ale lui Andersen, care s-a simțit adesea ca un outsider în societatea daneză și care a avut relații nefericite cu femeile.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

7
7 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide