Piatra Neagră şi Kaaba din Mecca, locul venerat de musulmani

Noutăţi

Religia musulmană este ultima dintre marile religii monoteiste apărută în istoria umanităţii. Deşi are un caracterul războinic, exprimat mai ales prin fanatismul multora dintre credincioşi, puţini cunosc faptul că această religie are ca obiect sacru Piatra Neagră din Kaaba, o construcţie din interiorul Sfintei Moschei din Mecca.

Ce este Piatra Neagră

Piatra Neagră este o relicvă musulmană, care, după tradiția islamică, datează din timpul lui Adam și al Evei, piatra fiind adusă din Grădinile Raiului. Se crede că ar fi o tectită sau un meteorit.

Kaaba este un sanctuar care se află la Mecca sub forma unui cub. Religia islamică îl considera ca primul și cel mai sfânt lăcaș de cult. Această construcție este înconjurată de Moscheea Sfântă.

piatra neagră
Marea Moschee din Mecca – în centru se poate observa Kaaba

Coranul subliniază că Kaaba a fost construită de către Avraam și fiul său Ismail.

De cinci ori pe zi, musulmanii din  întrega lume îşi îndreaptă faţa către Mecca pentru a se ruga. Deşi mulţi cred că a te orienta către Mecca în timpul rugăciunii are legătură cu naşterea profetului Mahomed, în realitate ei se orientează după locul în care se află Piatra Neagră.

Istoria acestei pietre este învăluită în mister, mulţi musulmani considerând că piatra este un meteorit cu puteri magice.

Pelerinajul la Mecca

Milioane de pelerini călătoresc la Mecca, în fiecare an, pentru a îndeplini unul dintre cei cinci stâlpi ai credinţei, denumit hajj. Aceştia se adună în jurul construcţiei denumită Kaaba. În timpul pelerinajului se fac 7 tururi în jurul Kaabei, eveniment care se numeste tawaf.

La hajj, credincioşii trebuie să facă cel puțin două tawafuri, care sunt obligatorii. Acestea sunt tawaful de vizită și cel de adio. Tawaf înseamnă să faci 7 ture de mers în jurul Kaabei, care începe de la colțul Pietrei Negre, în sens opus al acelor de ceasornic.

• CITEŞTE ŞI:  Câinele de tufiş: o combinaţie între urs, vulpe şi bursuc, un canid interesant din America de Sud

Kaaba are o înălţime de 15,2 metri, o lăţime de 10,7 metri şi o lungime de 12,2 metri. Este acoperită cu o pânză din mătase neagră, brodată cu caligrafii de aur, cunoscută sub numele de ”kiswa”. În partea de sud a clădirii se află o uşă de aur, care duce în interiorul clădirii.

Acolo se găsesc două încăperi. În prima are acces regele saudit alături de suita sa, iar în cea de-a doua doar regele singur. El are misiunea ca în fiecare an, în timpul pelerinajului, să schimbe bucata de pânză care acoperă piatra şi să realizeze curăţenia acestor două camere. Doar după ce a îndeplinit aceste atribuţii, regele are voie să se roage în interiorul primei camere. La sfârşitul rugăciunii, Kaaba este din nou închisă şi redeschisă anul următor.

În timpul pelerinajului anual, Kaaba este învelită cu o pânză de mătase neagră, cunoscută sub numele de Kiswa. Aceasta este schimbată în fiecare an și este făcută manual din peste 670 de kilograme de mătase.

Legenda Pietrei Negre

Kaaba este construită în jurul Pietrei Negre. Aceasta se găseşte în partea de est a construcţiei, la o înălţime de 1,52 metri faţă de sol.

piatra neagră
Piatra Neagră, aflată în colţul

Musulmanii consideră că acestă piatră a fost sărutată de profetul Mahomed, iar din acest motiv, fiecare credincios trebuie să o sărute cel puţin o dată când va ajunge la Mecca. Dacă nu vor reuşi, ei doar vor arăta cu degetul către piatră, când vor realiza câte o rotaţie în jurul clădirii.

De fiecare dată când pelerinii trec prin dreptul Pietrei Negre, aceştia recită un verset din Coran: ”În  numele lui Alah” şi „Alah este suprem”.

Celor care nu fac parte din religia musulmană le este strict interzis să atingă piatra, iar în afara perioadei pelerinajului aceasta este acoperită de bucată de pânză.

• CITEŞTE ŞI:  Emanuela Orlandi, fetiţa de 15 ani, care a dispărut în Vatican în condiţii misterioase

Legenda spune că atunci când patriarhul Abraham, “tatăl arabilor”, trecea prin mohorâtele văi de la Hedjaz, din spatele fiecărei roci ieșea câte un demon care încerca să-l ademenească. Totuşi, el se ținea ferm în credința sa. Astfel, Dumnezeu a vrut să-l răsplătească și i-a trimis din cer o piatră albă. Abraham a ridicat un monument cubic unde a pus piatra.

Ulterior, vestea s-a răspândit între arabi. Fiecare credincios a vrut să sărute piatra, pentru a-și arăta credința. Aceştia credeau că piatra avea proprietatea de a le absorbi păcatele. Absorbind atâtea păcate, piatra a devenit neagră, precum păcatul însuși.

Până în prezent nu a fost realizat niciun studiu ştiinţific pe acestă piatră. Astfel, nu se cunosc prea multe date tehnice despre originea şi componenţa acestei pietre sacre, la care milioane de oameni se închină în fiecare an.

Urmăriţi în materialul de mai jos o scurtă prezentare a pelerinajului care are loc anual la Mecca


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Marguerite Steinheil

Marguerite Steinheil, amanta care a ucis un preşedinte, în timp ce făceau dragoste

0
Marguerite Steinheil, născută Marguerite Japy, în data de 16 aprilie 1869, în Beaucourt, Franța, a fost o femeie controversată și enigmatică, devenită faimoasă în...
civilizaţia dorset

Civilizaţia Dorset, care s-a format şi a dispărut în condiţii misterioase

0
Civilizaţia Dorset reprezintă o cultură antică paleo-eschimosă, din perioada preistorică a Groenlandei și a estului Canadian arctic. Aceasta a apărut, cu aproximaţie, în jurul...
electricitatea curiozităţi

De ce le-a luat oamenilor atât de mult să descopere electricitatea şi tehnologia

0
Prima persoană care a experimentat cu electricitatea a fost probabil Thales din Milet, un filosof grec care a trăit în jurul anului 600 î.Hr....

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via