Desene preistorice descoperite alături de urme de dinozaur vechi de 145 de milioane de ani. Ce înseamnă acest lucru

3 min


1
1 punct

Desene preistorice sub formă de petroglife și urmele de dinozaur nu au mai fost găsite niciodată atât de aproape unele de celelalte.

Paleontologia și arheologia s-au întâlnit în nord-estul Braziliei, acolo unde a fost descoperit un sit „remarcabil”, ce conţine urme de dinozauri alături de desene rupestre preistorice.

Situl Serrote do Letreiro, situat în municipalitatea Sousa, statul Paraíba, găzduiește trei aflorimente principale de rocă, unde au fost descoperite urme fosilizate de dinozauri theropode, sauropode și iguanodonți din Cretacicul timpuriu (acum 145 până la 100,5 milioane de ani). Nu numai atât, dar zona găzduiește și petroglife – un tip de artă rupestră realizată prin cioplirea directă a suprafeței rocii – create de oameni în perioada precolonială.

Desene preistorice şi urme de dinozauri, o asociere neobişnuită

Într-un nou studiu, cercetătorii descriu această interpunere „neprețuită” de elemente paleontologice și arheologice, cum nu au mai fost văzute niciodată în atât de mare apropiere.[sursa]

artă rupestră şi urme de dinozauri
Desene preistorice şi urme de dinozauri au fost descoperite „uimitor” de aproape unele de altele

Urmele de dinozauri și forme de artă rupestră au mai fost găsite în asociere înainte – în Australia, Polonia și Utah, de exemplu – dar „în niciunul dintre aceste cazuri petroglifele nu prezintă o relație atât de strânsă cu urmele de picioare ca în Serrote do Letreiro. Este incontestabil faptul că gravorii au recunoscut urmele de picioare și au executat în mod intenționat petroglifele în jurul lor, stabilind o legătură simbolică între expresia grafică umană și înregistrarea fosilelor.„, scriu cercetătorii în studiul lor.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Gheorghe Gruia, cel mai bun handbalist român din istorie

Primele mențiuni ale urmelor de dinozaur din regiune datează de la începutul secolului al XX-lea, iar aspectele paleontologice ale sitului au fost studiate de mai multe ori în anii care au trecut de atunci. Cu toate acestea, petroglifele au primit mult mai puțină atenție, nefiind niciodată analizate în mod amănunțit sau luate în considerare în combinație cu urmele de picioare de dinozaur.

Pentru a corecta acest lucru, echipa a cercetat situl, identificând trei aflorimente mari unde au fost observate atât urme de dinozauri, cât și petroglife. La primul afloriment, au fost descoperite încă 22 de simboluri, împreună cu cea mai mare concentrație de urme de theropode – clada din care face parte şi celebrul T. rex.

Cel de-al doilea conținea doar două petroglife, deși se pare că a existat cândva un număr mult mai mare de petroglife care au devenit între timp ilizibile. La cel de-al treilea și ultimul afloriment, au fost identificate 30 de sculpturi, precum și numeroase urme lăsate în mare parte de dinozauri din specia sauropode.

urme de dinozauri artă preistorică
Artă rupestră și urme de dinozaur. Urmele de teropode sunt marcate cu alb, iar gravurile cu portocaliu

Cercetătorii au descoperit că petroglifele sunt în mare parte circulare, cu linii radiale și alte motive. Deși semnificația lor nu este evidentă, ele pot fi interpretate ca forme geometrice și seamănă izbitor de mult cu sculpturile în piatră găsite în alte locuri din Paraíba și Rio Grande do Norte. Unele modele notabile ies în evidență, inclusiv gravuri dreptunghiulare cu grilă și altele care seamănă cu stele și șerpi.

• CITEŞTE ŞI:  Cât timp va mai exista Pământul şi cum se va sfârşi existenţa planetei noastre

Variația stilului sugerează că în spatele acestor desene preistorice s-au aflat mai multe persoane. Poate că nu știm cine au fost aceștia, dar știm că au avut mare grijă atunci când au sculptat în piatră în apropierea urmelor de dinozaur.

„În niciunul dintre cazuri nu s-a constatat că realizarea unei petroglife a dus la deteriorarea urmelor de dinozaur existente, ceea ce sugerează grija celor care au creat-o.”, mai explică echipa de cercetare.

Potrivit cercetătorilor, „juxtapunerea remarcabilă” a paleontologiei și arheologiei de la Serrote do Letreiro indică faptul că oamenii din Brazilia precolonială s-au implicat în arhiva fosilă, încorporând-o în mod activ în expresia lor grafică și folosindu-se de ea pentru a contribui la stabilirea identității lor culturale.

Ca atare, autorii studiului pledează pentru conservarea acestuia, cerând „măsuri imediate de precauție pentru a preveni deteriorarea suplimentară a acestor descoperiri”, astfel încât omenirea să poată continua să aprecieze acest sit unic și în anii următori.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via