Săgeată din Epoca Bronzului, cu vârf de cuarțit, descoperită după 3.000 de ani, în gheața topită

2 min


2
2 puncte

Arheologii glaciari care cercetează munții Norvegiei au descoperit o săgeată din Epoca Bronzului, foarte rară, veche de circa 3.000 de ani, care încă mai are ataşat vârful de cuarțit și fleșa cu pene fixată la locul ei.

Cuarțitul este o rocă metamorfică alcătuită mai ales din cuarț, căruia i se asociază uneori alte minerale. Gresia devine cuarțit prin încălzire și presiune, de obicei, legate de benzi orogenice de compresie tectonică.

Săgeata din Epoca Bronzului a fost folosită la vânătoare în urmă cu circa 3.000 de ani

Este probabil ca vânătorii de reni să fi folosit această armă în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, potrivit arheologului Lars Pilø, care conduce proiectul Secrets of the Ice (Secretele Gheții) din Munții Jotunheimen, situaţi în regiunea Oppland din centrul Norvegiei.

săgeată din epoca bronzului
Săgeata din Epoca Bronzului a fost foarte bine conservată în gheaţă

În timp ce arheologii din cadrul proiectului au descoperit anterior adăposturi de vânătoare construite de om, în care vânătorii se ascundeau în timp ce observau renii, săgeata descoperită nu a fost dezgropată în apropierea unui astfel de adăpost.

„Nu există adăposturi de vânătoare în imediata vecinătate, dar această săgeată a fost găsită de-a lungul marginii superioare a gheții, astfel încât vânătorii s-ar fi putut ascunde pur și simplu în spatele crestei superioare.”, a declarat Pilø.[sursa]

Arheologul glaciar din cadrul proiectului Secrets of the Ice, Espen Finstad, a fost cel care a descoperit săgeata. Din cauza schimbărilor climatice provocate de om, zăpada și gheața din Munții Jotunheimen se topesc, expunând artefacte de acum sute sau chiar mii de ani. Dacă arheologii nu găsesc aceste obiecte create de om rapid după ce au fost expuse, artefactele se pot deteriora în mod accelerat din cauza intemperiilor.

• CITEŞTE ŞI:  Locul înfiorător de lângă cetatea Deva, în care condamnații la moarte erau aruncați de pe stânci

Finstad a găsit săgeata în timpul unei cercetări specifice, atunci când el și colegii săi „au verificat zonele nou expuse de-a lungul marginii gheții”, a declarat Pilø.

O analiză a arătat că arborele săgeții era din mesteacăn și că avea încă trei pene aerodinamice, bine conservate. Vânătorii folosesc aceste fleşe cu pene pentru a ajuta la ghidarea săgeții în zbor, dar ele se deteriorează de obicei în timp.

Vârful din cuarțit al săgeţii, din partea din față a arborelui, „este abia vizibil, deoarece smoala acoperă cea mai mare parte a vârfului de săgeată. Smochinul a fost folosit pentru fixarea vârfului de săgeată pe arbore și pentru a netezi partea din față a săgeții, permițând o mai bună penetrare. Săgețile cu vârfuri de săgeată conservate încă atașate nu sunt neobișnuite în timpul Epocii Fierului pe siturile noastre de gheață, dar atât de timpurii sunt foarte rare.”, a mai spus Pilø.

Probabil că smoala provenea din cărbune de mesteacăn, conform explicaţiilor oferite de Lars Pilø.

În ciuda faptului că vârful de săgeată și penelor erau bine conservate, restul săgeții nu s-a păstrat la fel de bine. Săgeata lungă de aproximativ 90 de centimetri s-a rupt în trei bucăți de-a lungul arborelui său, „probabil din cauza presiunii zăpezii”, a spus Pilø.

• CITEŞTE ŞI:  Un copil de 12 ani a refăcut "Raza Morţii", creată de Arhimede în urmă cu 2.200 de ani. Şi funcţionează

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via