Un miner a devenit milionar peste noapte, găsind două pietre preţioase valoroase

2 min


6
6 puncte

Deşi se spune că este imposibil să faci bani din piatră seacă, un miner din Tanzania a devenit milionar peste noapte, după ce a vândut două bucăți brute de tanzanit – cele mai mari găsite vreodată în țară.

Sainiu Laizer a obținut 2,4 milioane lire sterline (3,4 mil. USD) de la ministerul pentru minerit al țării, în schimbul celor două exemplare care au o greutate totală de 15 kilograme.[Daily Mail]

“Va avea loc o mare petrecere”, a declarat Laizer.

Bărbatul este tatăl a peste 30 de copii, lucru care nu este total neobişnuit în comunităţile africane.

Ce este tanzanitul

Tanzanitul se găsește doar în nordul Tanzaniei și este folosit pentru confecționarea bijuteriilor.

Una dintre marile companii care utilizează tanzanitul este bijutierul new-yorkez Tiffany & Co.

Tanzanitul este una dintre cele mai rare pietre prețioase de pe Pământ, iar un geolog local estimează că întreaga rezervă ar putea fi complet epuizată în următorii 20 de ani.

Cristalele de tanzanit au proprietatea de pleocroism. Acesta este un fenomen de modificare a culorii anumitor cristale când sunt privite prin transparență din diferite direcții. Cauza pleocroismului se explică prin absorbția diferită a undelor luminoase, care e dependentă de direcția luminii normale ca și de direcția luminii polarizate.

Astfel, atracția pentru piatra prețioasă constă în varietatea sa de nuanțe, inclusiv verde, roșu, violet și albastru.

Valoarea sa este determinată de raritate. Cu cât culoarea sau claritatea este mai fină, cu atât prețul este mai mare.

• CITEŞTE ŞI:  Sarah Rector, fetiţa de culoare declarată albă, datorită averii sale

Cum a devenit un miner milionar peste noapte

Laizer a găsit două pietre în greutate de 9,2 kg și 5,8 kg.

Cele două bucăţi de tanzanit găsite de Sainiu Laizer

Le-a vândut apoi către guvernul Tanzaniei, în timpul unui eveniment care a avut loc în zona de nord a regiunii Manyara.

A primit pentru cele două pietre 7,74 miliarde de şilingi tanzanieni. Asta înseamnă aproximativ 3,4 milioane de dolari.

Până acum, cea mai mare rocă de tanzanit care a fost minată cântărea 3,3 kg.

Președintele John Magufuli a sunat pentru a-l felicita pe domnul Laizer pentru găsirea pietrelor. “Acesta este avantajul minerilor și acest lucru dovedește că Tanzania este bogată”, a spus președintele. Magufuli a ajuns la putere în 2015. A promis să protejeze interesul națiunii pentru sectorul minier și să crească veniturile guvernului din acest domeniu.

Minerul în vârstă de 52 de ani, care are patru soții, a anunțat că va sacrifica una dintre vacile sale pentru a sărbători.

Ce va face cu banii minerul milionar

De asemenea, bărbatul plănuieşte să investească o parte din banii câștigați în comunitatea locală din districtul Simanjiro, regiunea Manyara.

“Vreau să construiesc un centru comercial și o școală. Vreau să construiesc această școală lângă casa mea. Există mulți oameni săraci pe aici care nu își pot permite să-și ducă copiii la școală. Nu sunt educat, dar îmi place ca lucrurile să meargă într-un mod profesionist. Așa că mi-aș dori ca copiii mei să conducă afacerea profesionist”, spune bărbatul.

• CITEŞTE ŞI:  O familie a refuzat să-şi vândă proprietatea deşi a primit oferte de 50 de milioane $ de la dezvoltatorul care a construit o suburbie

El a spus că banii nu îi vor schimba stilul de viață și că intenționează să continue să aibă grijă de turma sa de bovine.

Laizer are încredere în oamenii din comunitatea sa şi a spus că nu trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare. “Există suficientă securitate aici. Nu va fi nicio problemă. Pot chiar să mă plimb noaptea fără nicio problemă.”


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via