Timp de 30 de ani, un bărbat a folosit o comoară ca opritor de uşă. Misterul a fost rezolvat de o româncă

2 min


5
5 puncte

Timp de 30 de ani, un bărbat a folosit o comoară ca opritor de uşă şi nu a bănuit că o banală piatră ar putea valora o avere. Misterul a fost rezolvat cu ajutorul unei cercetătoare de origine română care lucrează la Universitatea Centrală din Michigan, SUA.

Piatra spaţială a fost utilizată o vreme îndelungată pentru a ţine o uşă deschisă. La peste 80 de ani de la descoperirea sa, comunitatea ştiinţifică i-a stabilit valoarea: în jur de 100.000 de dolari.

Un bărbat a folosit o comoară ca opritor de uşă

Când David Mazurek a cumpărat o fermă în localitatea Edmore, din statul american Michigan, în anul 1988, proprietarul anterior i-a prezentat proprietatea, moment în care a observat o piatră mare, cu aspect ciudat, folosită pentru a ţine deschisă ușa unei magazii.

Când Mazurek l-a întrebat pe proprietarul anterior despre piatră, acesta i s-a spus că opritorul de ușă era de fapt un meteorit.[sursa]

Geologul cu origini româneşti Mona Sîrbescu şi comoara folosită ca opritor de uşă

Acesta a povestit cum, în anii 1930, el și tatăl său văzuseră meteoritul căzând noaptea pe proprietatea lor, „și că a făcut un zgomot grozav atunci când a lovit solul”.

În dimineața următoare, cei doi au găsit craterul lăsat de obiect și au scos meteoritul din șanțul nou format. Era cald încă, atunci când l-au descoperit, după cum a povestit bărbatul.

Cea mai mare nebunie? Bărbatul i-a spus lui Mazurek că, din moment ce meteoritul făcea parte din proprietate, acesta avea să-i aparţină lui din acel moment.

• CITEŞTE ŞI:  Muntele Măslinilor, locul din care Iisus S-a înălţat la cer

Astfel, Mazurek a păstrat roca spațială timp de 30 de ani și a continuat să o folosească ca opritor de ușă. Cu excepția ocaziilor în care copiii săi au dus piatra la școală pentru a o arăta colegilor și a-i spune povestea.

În cele din urmă, David a aflat că oamenii făceau bani din găsirea și vânzarea de bucăți mici de meteoriți, așa că s-a gândit că ar trebui să își evalueze roca uriașă. Astfel a intrat în contact cu Monalisa Sîrbescu, un geolog la Universitatea Centrală din Michigan, cercetătoare care are origini româneşti.

Ce a spus cercetătoarea Mona Sîrbescu

Monalisa Sîrbescu este deseori întrebată de oameni dacă rocile pe care le deţin sunt meteoriţi. Deseori este vorba despre roci comune, de pe Pământ. Însă de această dată, când David a scos roca din pungă, cercetătoarea a ştiut din prima secundă că nu este de pe Terra.

„Mi-am dat seama imediat că e ceva special. Este cel mai valoros specimen pe care l-am ținut vreodată în viața mea, atât din punct de vedere monetar, cât și științific.”, a spus cercetătoarea.

Geologul a trimis un fragment din bizara piatră către Institutul Smithsonian, care a confirmat că roca de 10 kilograme este un meteorit real, alcătuită în proporţie de 88,5% din fier şi 11,5% nichel.

Meteoriții descoperiţi de oameni pe cont propriu pot fi fie vânduți și prezentați într-un muzeu, fie vânduți colecționarilor și vânzătorilor care caută să obțină un profit.

• CITEŞTE ŞI:  Cercetătorii au descoperit un "întrerupător" care oprește sistemul imunitar să atace celulele sănătoase

În cele din urmă, David Mazurek și-a vândut meteoritul la Abrams Planetarium de la Universitatea de Stat din Michigan. Valoarea a fost estimată la circa 100.000 de dolar, bărbatul angajându-se să cedeze 10 procente din câștigul obținut Departamentului de Ştiințe ale Pământului și ale Atmosferei de la Universitatea Centrală din Michigan, acolo unde Mona Sîrbescu a identificat adevărata identitate a rocii.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via