Schelete din Epoca Întunecată, descoperite cu găleţi la picioare şi inele în jurul gâtului, într-un cimitir vechi de 1.000 de ani

Noutăţi

Arheologii au descoperit, în urma unor săpături efectuate pe parcursul ultimilor ani, „schelete din Epoca Întunecată” împodobite în mod ceremonial cu găleți la picioare și inele în jurul gâtului într-un cimitir vechi de 1.000 de ani.

Arheologii au descoperit mormântul comun care conținea peste 107 schelete în ceea ce se crede că a fost un cimitir din epoca păgână, aflat în apropiere de Kiev, Ucraina.

Misteriosul loc de înmormântare a oferit o imagine a vieții din Evul Mediu întunecat, cei 1.000 de ani de istorie europeană dintre căderea Imperiului Roman și începutul Renașterii italiene.

Schelete din Epoca Întunecată
Cele peste 100 de schelete din Epoca Întunecată, au fost descoperite într-un cimitir vechi de cel puţin 1.000 de ani

Schelete din Epoca Întunecată, împodobite cu inele elaborate la gât

Cercetătorii au scos la iveală topoare, săbii, sulițe, bijuterii, brățări și resturi alimentare, precum coji de ouă și oase de pui, alături de oasele unor oameni uitați de mult timp.

Vsevolod Ivakin și Vyacheslav Baranov, cei doi cercetători care au condus săpăturile, au descris armele ca fiind tipice pentru Rusia Kieveană, o federație politică medievală de pe teritoriul Belarusului de astăzi, și pentru Europa de nord-est.

Cercetătorii au spus că cimitirul conținea schelete de bărbați și de femei, dar numai femeile erau împodobite cu inele elaborate la gât, care „se pare că erau un fel de indiciu social”, au spus Ivakin și Baranov.[sursa]

Mormântul comun conținea peste 100 de schelete

Gălețile de lemn de pe picioare găsite în unele dintre mormintele masculine, care ar fi putut face parte din ritualurile funerare, amintesc de cimitirele de incinerație din secolul al XI-lea din Prusia și de cimitirele de înhumare din Pomerania și Masovia ale elitelor militare, a relatat The Independent.

• CITEŞTE ŞI:  Unelte de piatră vechi de 1,4 mil. ani, în apropiere de România, oferă cele mai vechi dovezi ale existenţei oamenilor în Europa

Unele artefacte sunt similare cu cele descoperite în țările baltice. Volodymyr cel Mare, care s-a convertit la creștinism în jurul anului 987, a condus teritorii care se întindeau până în țările baltice.

Descoperirile vorbesc despre o schimbare religioasă în istoria Ucrainei și despre sosirea creștinismului în Europa de Est.

Baranov a declarat că descoperirile datează de la sfârșitul Epocii Vikingilor, o perioadă în care teritoriul Ucrainei a fost implicat în procesele comune din Europa de Nord.

El a spus că descoperirile „corespund bine cu procesele istorice paneuropene din Europa și arată încă o dată importanța studierii istoriei paneuropene în ansamblu și a popoarelor europene în context general”.[sursa]

Cimitirul datează din epoca păgână

El a adăugat că natura unui astfel de grup mic și închis a fost rară pentru epoca sa.

La momentul utilizării cimitirului, populația din regiunea Ucrainei era în plin proces de convertire la creștinism, documentat mai ales de botezul lui Volodymyr cel Mare, când s-a convertit de la credințele sale păgâne la creștinism.

Proiectul arheologic din Ucraina a început în anul 2017. Cercetările au continuat în anii 2022 și 2023, în pofida provocărilor pe care le-a ridicat războiul. Baranov a declarat că mai mulți membri obișnuiți ai expediției au murit deja în luptă și că alții se aflau pe front după ce au fost mobilizați.

Numărul din ce în ce mai mic de cercetători a îngreunat procesul de excavare. Cu toate acestea, proiectul nu se va opri.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

comoară de aur uluitoare a fost descoperită

O comoară de aur uluitoare a fost descoperită într-un mormânt vechi de 1.300 de...

0
O comoară de aur impresionantă a fost descoperită într-un mormânt vechi de 1.300 de ani, de arheologii din Panama. Aceştia au descoperit mormântul spectaculos...
urme de paşi umani în maroc

Urme de paşi umani de acum 100.000 de ani au fost descoperite pe o...

0
Peste 80 de urme de paşi umani, vechi de aproximativ 100.000 de ani, au fost descoperite pe litoralul de nord al Marocului şi sunt...
statuia faraonului Ramses al II-lea

Arheologii au găsit partea superioară din statuia faraonului Ramses al II-lea, dispărută de 94...

0
Partea superioară din statuia faraonului Ramses al II-lea a fost găsită, după ce a dispărut vreme de aproape un secol. O echipă internațională de...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via