Un embrion de dinozaur perfect conservat a fost găsit în interiorul unui ou fosilizat

Noutăţi

Un embrion de dinozaur incredibil de rar a fost găsit în interiorul unui ou fosilizat care adunase praf de peste un deceniu în depozitul unui muzeu din China. Se crede că are între 66 și 72 de milioane de ani, iar specimenul nenăscut dezvăluie o legătură incredibilă între dinozauri și păsările moderne.

Acest specimen este unul dintre cei mai compleți embrioni de dinozaur găsiți vreodată. Puiul nu a mai avut ocazia să vadă lumina zilei, iar apoi un asteroid uriaş a dus la dispariţia întregii specii.

Ce dezvăluie acest embrion de dinozaur

Aparținând unui grup de teropode cu pene, fără dinți, cunoscute sub numele de oviraptorosauri, creatura neeclozată este estimată la aproximativ 27 de centimetri lungime și marchează prima descoperire a unui embrion de dinozaur care prezintă o postură tipică embrionilor de păsări din zilele noastre.[sursa]

embrion de dinozaur
Reconstituirea unui embrion de dinozaur oviraptorosaur aproape de ecloziune

Cu puțin timp înainte de ecloziune, păsările moderne se angajează într-o serie de manevre, care implică curbarea corpului și coborârea capului sub aripă, dar originile evolutive ale acestui comportament au rămas până acum necunoscute. Acest lucru a cauzat naşterea unor teorii ale conspiraţiei, unele dintre ele punând chiar la îndoială întreaga existenţă a dinozaurilor.

Raportând descoperirea lor într-o lucrare din anul 2021, autorii studiului explică faptul că specimenul lor, poreclit Baby Yingliang, a fost găsit cu capul „ventral pe corp, cu picioarele pe ambele părți, iar spatele îndoit de-a lungul polului contondent al oului”. O astfel de postură, spun ei, este „nerecunoscută anterior la un dinozaur non-aviar, dar amintește de un embrion de pasăre modern în stadiu avansat”.

embrion de dinozaur
Embrionul de oviraptorosaur cunoscut sub numele de Baby Yingliang | Sursa foto: Xing et al., 2021

„Acest mic dinozaur prenatal arată la fel ca un pui de pasăre încovoiat în ou, ceea ce este încă o dovadă că multe trăsături caracteristice păsărilor de astăzi au evoluat pentru prima dată în strămoșii lor dinozauri.”, a spus autorul studiului, profesorul Steve Brusatte, într-o declarație, reacționând la această fascinantă descoperire.

• CITEŞTE ŞI:  Una dintre cele mai fascinante opere de artă din lume: statuia dublă a lui Mefistofel şi Margareta

Găzduit la Muzeul de Istorie a Naturii din Piatra Yingliang, Baby Yingliang este printre cei mai compleți embrioni de dinozaur găsiți vreodată, permițând cercetătorilor să privească un pui de teropod intact. Cu toate acestea, deoarece este singurul exemplar de acest gen, autorii studiului admit că nu se pot trage concluzii ferme despre natura embrionilor de dinozaur din observațiile lor și că mai multe fosile de acest fel vor trebui studiate înainte de a putea confirma orice ipoteză.

Cu toate acestea, ei ajung la concluzia că „acest nou embrion fosil excepțional sugerează că unele comportamente de dezvoltare timpurie, adesea considerate ca fiind unic aviare, ar putea fi înrădăcinate mai adânc în descendența teropodelor”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

pui de rinocer plânge după mama

Un pui de rinocer plânge după mama sa, ucisă de braconieri

0
Unul dintre cele mai groaznice sunete este acela în care un copil îşi plânge mama. Iar acest pui de rinocer care plânge după mama...
amantul reginei maria

Amantul Reginei Maria, cu care ar fi avut 2 copii, dintre cei 6 pe...

0
Când vine vorba despre amantul Reginei Maria a României, ne vom gândi, inevitabil, la prinţul Barbu Ştirbei, deşi regina s-a iubit cu mai mulţi...
energie transmisă de un satelit

Pământul a primit pentru prima dată energie transmisă de un satelit din spațiu. Nikola...

0
Într-un experiment în premieră mondială, Pământul a primit energie transmisă de un satelit din spaţiu. Nikola Tesla visa la un proiect prin care să...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via