Fontgate: Scandalul de corupţie care a fost dovedit cu un font de scris

3 min


5
5 puncte

Fontgate este denumirea dată unui scandal de corupţie în care a fost implicat fostul prim-ministru al Pakistanului, Nawaz Sharif, care s-a soldat cu demiterea acestuia şi condamnarea sa la închisoare.

Nawaz Sharif este un om politic emblematic din Pakistan, care a fost prim-ministru al acestui stat în trei rânduri, în perioada 1990-2017.

În această perioadă, la fel ca mulţi alţi politicieni, şi Nawaz Sharif a fost implicat în mai multe scandaluri de corupţie. Dar ştim cu toţii cât de greu este de dovedit o asemenea acuzaţie în state precum Pakistan, Iran, Irak etc.

Panama Papers

Timpul a trecut, iar influenţa şi averea lui Sharif au crescut. Însă anul 2016 a venit, iar un scandal uriaş, cunoscut sub numele de Panama Papers[detalii], a cuprins întreaga lume. Acest scandal s-a produs în urma unei scurgeri uriaşe de informaţii, privind modul în care unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă își ascund averile în paradisuri fiscale. Documentele arată, printre altele, implicaţia a 72 de actuali sau foști șefi de state, inclusiv dictatori acuzați de jafuri în propriile țări.

Numele lui Nawaz Sharif nu a apărut direct în aceste documente. Cu toate acestea, toţi cei trei copii ai săi au fost direct implicaţi.

Acest scandal a declanşat revolte de stradă, iar oamenii i-au cerut lui Sharif să demisioneze. Bineînţeles, ca orice politician de teapa lui, nu a vrut să facă un pas în spate fără să încerce să-şi demonstreze „nevinovăţia”.

fontgate calibri
Maryam Nawaz, alături de tatăl său şi documentul care a provocat scandalul

Fontgate: cum un font de scris a demis un guvern

Succesorul politic al lui Nawaz Sharif era chiar fiica sa, Maryam Nawaz. Unul dintre elementele expuse de documentele din scandalul Panama Papers era deţinerea unor apartamente de lux în centrul Londrei. Evident, Nawaz Sharif nu putea justifica banii cu care au fost achiziţionate apartamentele.

• CITEŞTE ŞI:  Taj Mahal: curiozităţi despre monumentul construit din iubire şi suferinţă

Politicienii din opoziţie au aflat că „beneficiarul real” al acelor apartamente era chiar Maryam Nawaz, posibilă viitoare prim-ministru la acel moment. De asemenea, nici aceasta nu putea justifica sume atât de mari din venituri proprii.

Maryam Nawaz a încercat să explice că era doar un mandatar şi că acţionase în sprijinul fratelui său, Hussain. Acesta din urmă este un om de afaceri, fără implicare politică.

În sprijinul acestor afirmaţii, Maryam Nawaz a prezentat un document care atesta înţelegerea pe care ar fi făcut-o cu fratele său. Acest lucru ar fi confirmat aspectele susţinute de către Maryam şi probabil că i-ar fi salvat cariera şi libertatea.

Dar exista o problemă. Documentul semnat era datat în luna februarie 2006.

În urma unei analize a documentului, s-a constatat că fontul folosit pentru redactarea lui a fost Microsoft Calibri. Acest font a fost lansat oficial pe 31 ianuarie 2007.[sursa] Aşadar, la un an după ce Maryam Nawaz susţine că ar fi făcut înţelegerea de a fi mandatar pentru fratele său.

Acest scandal a fost denumit Fontgate, iar Maryam Nawaz a primit porecla de „Regina Calibri”.

Condamnările în cazul Fontgate

Fontgate a dus la demiterea lui Nawaz Sharif în anul 2017. Acesta a fost condamnat de Curtea Supremă la o pedeapsă de 10 ani de închisoare în acest caz. De asemenea, a primit interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică.

• CITEŞTE ŞI:  Coliculul superior: o bucată din creier, de mărimea unui bob de mazăre, ar putea fi mult mai importantă decât se credea

În anul 2018, Nawaz Sharif a fost condamnat la 7 ani de închisoare într-o altă cauză, primind şi o amendă echivalentă cu 25 de milioane de dolari, întrucât nu putea justifica banii dintr-un fond de investiţii.

La finalul anului 2019, Sharif a obţinut o permisie pentru a-şi putea trata o afecţiune medicală la un spital din Londra. În mod total „neaşteptat”, politicianul nu a mai revenit în ţara natală pentru a-şi executa pedeapsa. În prezent este căutat de către autorităţile pakistaneze.

De asemenea, „Regina Calibri” a fost condamnată în prima cauză la o pedeapsă de 7 ani de închisoare.

Folosirea unui font care nu fusese încă lansat, pentru a întocmi un document fals, reprezintă o greşeală stupidă. Cu toate acestea, acuzaţiile de corupţie au fost cât se poate de serioase.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

5
5 puncte
Radu

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via