Harry S. Truman, singurul preşedinte care a ordonat folosirea bombei nucleare

6 min


18
18 puncte

Harry S. Truman s-a născut în data de 8 mai 1884, în Lamar, Missouri, și a fost cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei. Litera „S” din numele său nu abreviază niciun prenume, fiind o practică frecventă la populația de origine scoțiano-irlandeză.

Truman a fost cel de-al 33-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (1945–1953), iar în timpul mandatului său a fost luată o decizie extrem de controversată, acesta aprobând folosirea armelor nucleare. Această decizie a dus la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial.[sursa]

Copilăria lui Harry S. Truman

Tatăl lui Harry, John Truman a fost fermier și negustor de animale. Din anul 1887, familia sa a locuit la ferma de 240 de hectare a bunicilor paterni din Grandview . De la vârsta de 6 ani, familia s-a mutat în orăşelul Independence, pentru ca Harry să poată merge la Școala Prezbiteriană de acolo. Abia la vârsta de opt ani, Truman a început o educație formală.

Pe când trăia în Independence, a lucrat pentru vecinii săi evrei, făcând în locul lor, în ziua de Sabat, munci care acestora le erau interzise de religie.

În copilărie, Harry S. Truman era pasionat de muzică, lectură și istorie, toate aceste pasiuni fiindu-i încurajate de mama lui. Se trezea în fiecare dimineață la ora cinci pentru a exersa la pian, instrument pe care l-a studiat de două ori pe săptămână până la cincisprezece ani.

După ce a absolvit Liceul din Independence, în anul 1901, Harry S. Truman a lucrat ca pontator la calea ferată în Santa Fe⁠. În această perioadă dormea în tabere de muncitori itineranți⁠ de pe lângă căile ferate. Ulterior, a avut mai multe slujbe pe lângă biserici, și a lucrat pentru scurt timp la sortarea corespondenței la redacția Kansas City Star.

A revenit la ferma din Grandview în anul 1906. A rămas acolo până s-a înrolat în armată în anul 1917. În această perioadă, a curtat-o pe Bess Wallace, pe care a cerut-o în căsătorie în anul 1911. Tânăra l-a refuzat. Truman şi-a propus ca, înainte de a o mai cere în căsătorie, să câștige mai mulți bani decât câștiga ca fermier.

A luptat în Primul Război Mondial

Din cauza problemelor de vedere, Truman nu a fost admis la Academia Militară de la West Point, unde își dorea să intre încă din copilărie. S-a înrolat în cele din urmă, deşi nu vedea bine, memorând în secret tabelul cu litere. A făcut acest lucru deși, fiind singurul bărbat din familie, el era exceptat de la serviciul militar.

• CITEŞTE ŞI:  Prima ediție a Jocurilor Olimpice, din anul 776 î.Hr., a fost câştigată de un bucătar

Ajuns în iulie 1918 la gradul de căpitan de armată, Truman a fost numit comandant de baterie într-un regiment de artilerie din Franța.

Războiul a fost o experiență transformatoare care a scos în evidență calitățile de lider ale lui Truman. Deși a început anul 1917 ca fermier alături de familia sa, fără succes în mai multe încercări de afaceri, comportamentul lui Harry S. Truman din timpul Războiului a deschis calea carierei sale politice interbelice în Missouri.

La sfârșitul războiului, Truman s-a întors la Independence și s-a căsătorit cu Bess Wallace, pe 28 iunie 1919.

Cariera politică a lui Harry S. Truman

Truman a fost ales judecător al Curții Comitatului din districtul estic al comitatului Jackson. Acesta era un post administrativ, şi nu unul judecătoresc. A fost reales în două rânduri în această funcţie, după care a mai ocupat câteva posturi de funcţionar public.

După câteva mandate în administrația locală, Truman dorea să candideze pentru postul de guvernator sau pentru Congres. Iniţial a fost respins, însă în cele din urmă a reuşit să obţină un post de senator în anul 1934.

Spre sfârșitul anului 1940, Truman a călătorit la mai multe baze militare. Risipa și specula pe care le-a văzut l-au determinat să se folosească de faptul că era președinte de subcomisie în cadrul Comisiei pentru Afaceri Militare. A demarat anchete ale abuzurilor care aveau loc în timp ce țara se pregătea de război. Astfel a fost înfiinţată „Comisia Truman”, care a făcut din el o personalitate națională.

S-a estimat că această comisie a economisit până la 15 miliarde de dolari din bugetul SUA. Mai mult, această comisie l-a pus pe Truman pe coperta revistei Time.

Harry S. Truman a devenit preşedinte al SUA după moartea lui Roosevelt

Un context favorabil a făcut ca Truman să ajungă candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al SUA, alături de Frankiln Roosevelt. Truman nu a făcut niciun fel de campanie pentru a obține candidatura, deși s-a bucurat de atenția primită.

Cuplul Roosevelt-Truman a obţinut victoria în mod categoric. Astfel, Harry S. Truman a depus jurământul ca vicepreședinte al SUA pe 20 ianuarie 1945.

Truman a ocupat funcţia de vicepreşedinte timp de doar 82 de zile. Pe 12 aprilie 1945, după ce a terminat de prezidat şedinţa Senatului, Truman a fost chemat de urgenţă la Casa Albă.

• CITEŞTE ŞI:  10 dintre cel mai greu accesibile locuri din lume şi unde se află acestea

Truman a crezut că președintele Roosevelt dorește să-i vorbească, dar Eleanor Roosevelt l-a informat că soțul ei murise în urma unei hemoragii cerebrale masive. Truman s-a arătat îngrijorat pentru doamna Roosevelt și a întrebat-o dacă poate face ceva pentru ea. Aceasta i-a răspuns: „Este ceva ce noi putem face pentru tine? Tu ești cel în necaz acum!” Astfel, Harry S. Truman a devenit preşedinte al SUA, într-un context internaţional extrem de sensibil.

harry s. truman

Singurul preşedinte care a ordonat folosirea armelor nucleare

La preluarea președinției, Truman a cerut tuturor membrilor cabinetului lui Roosevelt să rămână în funcție. Le-a spus acestora că este deschis oricărui sfat, însă că decizia finală va fi luată de către el.

Deşi s-a aflat în dezvoltare încă din anul 1943, abia pe 25 aprilie 1945 Harry S. Truman a aflat detaliile despre noua armă creată în cadrul Proiectului Manhattan: bomba atomică.

De partea cealaltă a lumii, Iosif Stalin știa deja despre acest proiect, întrucât a fost informat de către spioni cu mult înainte ca Truman însuși să știe.

În luna august 1945, după ce guvernul imperial japonez a refuzat să capituleze, Truman a autorizat bombardarea nucleară a Japoniei. Deși nu se știa cât de devastatoare vor fi exploziile și care vor fi urmările lor, Truman, la fel ca majoritatea americanilor, nu manifesta vreun fel de milă față de japonezi după atâția ani grei de război.

Urmăriţi în materialul video de mai jos momentul în care Harry S. Truman anunţă bombardarea Japoniei cu arme nucleare

Truman a afirmat mereu că hotărârea de a bombarda Japonia a salvat vieți de ambele părți. Estimările militare pentru o invazie a arhipelagului nipon erau că ar putea dura un an și că s-ar putea solda cu între 250.000 și 500.000 de morți în rândul americanilor.

Astfel, Hiroshima a fost bombardată pe 6 august 1945 și Nagasaki trei zile mai târziu. Deşi iniţial nu păreau să dea înapoi, în cele din urmă Japonia a capitulat pe 13 august 1945.

Deşi cei mai mulţi au aprobat decizia lui Truman de a folosi arma nucleară, preşedintele a avut şi contestatari. Ulterior, Truman a scris că „știam ce fac când am pus capăt războiului … nu am regrete și, în condiții similare, aș face-o din nou.”

O perioadă dificilă

Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost urmat de o perioadă dificilă de tranziție de la o economie de război la una de pace. Costurile efortului de război fuseseră enorme, iar Truman intenționa să reducă cheltuielile guvernamentale în domeniul militar cât mai repede.

• CITEŞTE ŞI:  Lacul sacru din Luxor, una dintre minunile civilizaţiei egiptene

A urmat o perioadă extrem de dificilă, pe care Harry S. Truman a gestionat-o bine, în ciuda contestatarilor. Astfel, a fost ales ca preşedinte al SUA pentru un nou mandat, în anul 1948, deşi nu stătea deloc bine în sondaje.

De asemenea, Truman a susținut ferm înființarea Națiunilor Unite. În această perioadă URSS își extindea sfera de influență în toată Europa de Est. SUA au luat o atitudine fermă împotriva URSS, iar Truman a fost unul dintre susţinătorii Planului Marshall, care avea ca scop reconstrucția Europei postbelice.

Au urmat scandaluri şi controverse, greve, dar şi o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Harry S. Truman. De asemenea, în perioada mandatului său a avut loc şi Războiul din Coreea.

Ulterior, Truman a decis să nu mai candideze pentru un al treilea mandat de preşedinte.

Retragerea lui Harry S. Truman

La plecarea din funcție, Truman s-a întors în orăşelul Independence, din statul Missouri, pentru a locui împreună cu soţia sa, Bess.

După terminarea mandatului, Harry S. Truman a decis că nu dorește să se angajeze într-o corporație, deşi avea numeroase oferte. A considerat că a profita de asemenea oportunități financiare ar știrbi din integritatea celei mai înalte funcții în stat. De asemenea, a refuzat și multe alte oferte de publicitate.

Deoarece primele lui afaceri nu au avut succes, Truman nu avea economii personale. Ca urmare, s-a confruntat cu dificultăți financiare. Odată plecat de la Casa Albă, singurul său venit era vechea sa pensie de veteran, în valoare de 112,56 de dolari pe lună.

În contrast, foștii membri ai Congresului și foștii judecători federali beneficiau de pensii substanțiale. Acest lucru se datora chiar președintele Truman, care s-a îngrijit ca foștii înalți funcționari ai executivului să primească un ajutor similar. În anul 1953 nu exista însă un asemenea pachet de beneficii şi pentru foștii președinți.

Pe 5 decembrie 1972, Truman a fost internat în spital, având o congestie pulmonară cauzată de o pneumonie. În următoarele săptămâni, fostul preşedinte a suferit multiple insuficiențe ale organelor vitale. Pe 26 decembrie 1972, Harry S. Truman a murit, la vârsta de 88 de ani.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

18
18 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via