Câinele de tufiş: o combinaţie între urs, vulpe şi bursuc, un canid interesant din America de Sud

3 min


3
3 puncte

Câinele de tufiș (Speothos venaticus) este un canid enigmatic originar din America de Sud. Acest animal fascinant se remarcă prin aspectul său unic, comportamentul social și dieta neobișnuită.

Acest canid este cunoscut şi sub numele de ,,câinele de apă” datorită abilităţii sale de a înota cu ajutorul labelor special palmate. Din acest punct de vedere, al stilului său de viaţă semi-acvatic, se aseamănă mai mult cu un jder sau cu o vidră, însă aspectul său îl recomdandă ca fiind o combinaţie între urs, vulpe şi bursuc.

Existenţa sa a fost stabilită în urma descoperirii unor fosile în peşterile din Brazilia de către paleontologul Peter Wilhelm Lund, crezându-se că este o specie dispărută.

Ce este câinele de tufiș

Câinele de tufiș este un canid de talie mică, cu o lungime de aproximativ 50-75 cm şi o greutate de 5-8 kg. Corpul este acoperit de o blană predominant roşiatică şi maro-închis spre extremităţi, alcatuită din par lung şi neted.

Pe cap şi în zona superioară a gâtului blana are un colorit dinstinct, deschis, gălbui. Botul este lung, maxilarele au un număr redus de dinţi, urechile sunt mici şi rotunjite, acoperite de păr, picioarele relativ scurte iar coada este scurtă și stufoasă, lungă de 12-15 cm.

câinele de tufiş
Câinele de tufiş este un canid de talie mică, care trăieşte în America de Sud

Câinele de tufiș este singura specie vie din genul Speothos, iar dovezile genetice sugerează că una dintre rudele sale apropiate vii este lupul cu coamă, din centrul Americii de Sud. Specia este catalogată ca fiind aproape amenințată de către IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).

• CITEŞTE ŞI:  Un nou sistem bazat pe energie solară transformă apa sărată în apă potabilă curată și la prețuri accesibile

Unde trăiește câinele de tufiş

Câinele de tufiș este originar din America de Sud, unde se găsește în pădurile tropicale și subtropicale din Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam, Brazilia, Peru, Bolivia, Paraguay și Argentina de nord. Preferă zonele umede, cu vegetație densă și surse abundente de apă.

Acest câine poate trăi şi în captivitate, fiind uşor de îmblânzit şi chiar ţinut ca animal de companie de unii americani. Prima dată, câinele de tufiş a fost adoptat ca animal de companie de triburile din Brazilia, iar ca specie a fost descrisă în anul 1842, pe baza unor ramăşiţe fosile descoperite în peşterile braziliene.

Cât de înalt este și cât cântărește câinele de tufiş

Câinele de tufiș este un canid de talie mică, cu o înălțime la umăr de aproximativ 25-30 cm. Greutatea sa variază între 5 și 8 kg, masculii fiind, în general, mai mari decât femelele.

Ce mănâncă câinele de tufiş

Spre deosebire de majoritatea canidelor, câinele de tufiș este în principal frugivor. Dieta sa constă în principal din fructe, cum ar fi fructele de palmier, papaya și guava. De asemenea, consumă cantități mici de insecte, rozătoare și păsări.

Ce zgomote scoate un câine de tufiş

Câinele de tufiș este cunoscut pentru gama sa largă de vocalizări. Acesta comunică printr-o varietate de lătrături, scâncete și mârâituri. De asemenea, scoate un sunet distinct de fluierat, care este folosit pentru a-și chema puii.

• CITEŞTE ŞI:  Alexandru Macedonski, ruinat după ce l-a insultat pe Eminescu

Cât timp trăiesc câinii de tufiş

Durata medie de viață a unui câine de tufiș în sălbăticie este de aproximativ 10 ani. În captivitate, pot trăi până la 15 ani.

Cum se reproduce câinele de tufiş

La fel ca şi lupii, câinii de tufiș sunt animale sociale care trăiesc în grupuri de până la 12 indivizi, conduse de o femelă dominantă care împiedică deseori reproducerea celorlalte femele.

Câinii de tufiş se reproduc pe tot parcursul anului, iar femelele nasc o medie de 2-6 pui după o perioadă de gestație de aproximativ 65 de zile. În cursul unui an, femela intră în călduri timp de 4 zile, de două ori pe an. Puii sunt îngrijiți de ambii părinți și de ceilalți membri ai grupului. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuală la vârsta de un an.

Este înrudit cu alte specii?

Câinele de tufiș este înrudit îndeaproape cu vulpea mâncătoare de crabi (Cerdocyon thous). Cele două specii au un aspect similar și trăiesc în habitate similare. Cu toate acestea, câinele de tufiș este mai mic și are o dietă mai frugivoră.

De asemenea, se înrudeşte cu lupul cu coamă, cel mai mare canid care se găsește în America de Sud și al patrulea canid din lume ca mărime.

Alte lucruri interesante

  • Câinele de tufiș este un înotător excelent și își folosește coada ca o cârmă;
  • Este o specie nocturnă și este cel mai activ în timpul nopții;
  • Se crede că câinele de tufiș este monogam și își formează perechi pe viață;
  • Este o specie amenințată din cauza pierderii habitatului și a vânătorii.
• CITEŞTE ŞI:  5 papagali au fost daţi afară de la Zoo, pentru că înjurau vizitatorii

Câinele de tufiș este un canid fascinant și unic, care joacă un rol important în ecosistemul pădurilor tropicale din America de Sud. Dieta sa neobișnuită, comportamentul social și aspectul distinctiv îl fac o specie captivantă pentru cercetători și iubitori de animale deopotrivă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via