Descoperirea uluitoare privind manuscrisele de la Marea Moartă

3 min


3
3 puncte

O descoperire recentă privind manuscrisele de la Marea Moartă schimbă tot ce se ştia despre o parte dintre enigmanticele documente aflate în custodia Universităţii Manchester.

Pentru oamenii de ştiinţă care se ocupă de ele, surpriza a fost totală.

O serie de fragmente din scrierile de la Marea Moartă, despre care se credea până acum că nu conţin niciun text şi că sunt practic inutile, conţin de fapt anumite texte ascunse, care nu au fost observate până acum.

Este vorba despre un set de manuscrise religioase antice. Acestea datează din secolul al III-lea î.Hr şi care au fost descoperite în peşterile din Cisiordania în anii ’40.

Cu toate că de atunci au fost descoperite sute de fragmente din aceste texte vechi misterioase, oamenii de ştiinţă nu ştiu încă prea multe despre ele.

O mică parte din tot acest puzzle începe să prindă contur, însă, datorită unei descoperiri întâmplătoare în Marea Britanie.

Aici, cercetătorii au realizat că o parte dintre manuscrisele găzduite timp de peste 20 de ani de Universitatea din Manchester conţin, de fapt, inscripţii antice ascunse ochiului, dar vizibile în timpul analizelor multispectrale. [Science Alert]

Fragment din Manuscrisele de la Marea Moartă

Textul a fost relevat în urma analizelor multispectrale

O colecţie aparent fără prea mare valoare Pergamentele i-au fost donate în anii 50 expertului Ronald Reed, de la Universitatea din Leeds, de către guvernul Iordaniei.

• CITEŞTE ŞI:  Edward G. Robinson, singurul actor născut în România, care a câştigat Premiul Oscar

Colecţia, despre care se credea că nu conţine niciun text, iar mulţi dintre cercetători o vedeau lipsită de valoare, a fost autentificată. S-a dovedit că nu reprezintă un fals.

Câteva decenii mai târziu, în 1997, colecţia Reed a ajuns la Universitatea din Manchester.

Însă abia relativ de curând, istoricul şi arheologul Joan Taylor, de la King’s College London, a realizat că ar putea fi vorba de mai mult decât de o simplă colecţie de manuscrise fără niciun text.

„Privind unul dintre fragmentele de mansucris printr-o lupă, mi s-a părut că văd o literă mică, care abia se distingea – litera L în limba ebraică.” a spus Taylor.

„Sincer, din moment ce se credea că aceste fragmente sunt goale şi chiar au fost tăiate pentru studii, am crezut că doar mi se pare. Dar ulterior am avut aceeaşi impresie în timp ce priveam şi alte fragmente, păreau să aibă şi ele litere”, a adăugat Taylor.

Rezultatele analizelor

Pentru a afla adevărul, Taylor şi echipa sa au analizat 51 de fragmente din colecţia Reed, identificând şase care meritau un studiu suplimentar.

S-a dovedit că patru dintre acestea conţineau texte în ebraică şi aramaică, scrise în cerneală pe bază de carbon, dar şi mai multe simboluri.

Experţii continuă să lucreze cu aceste mansucrise, iar rezultatele finale ale cercetării vor fi publicate într-un studiu ştiinţific.

Până acum, cel mai important fragment de text găsit de experţi include patru rânduri a câte 15-16 litere fiecare.

• CITEŞTE ŞI:  Cine deţine FMI, de unde vin banii şi de ce au toate ţările datorii la această instituţie

În această secţiune, se poate citi cuvântul Sabbat (Sabatul), iar cercetătorii consideră că textul ar putea fi legat de cartea biblică a lui Ezechiel (46: 1-3).

„Cu noile tehnici de studiere a textelor antice, disponibile acum, am simţit că trebuie să ştim dacă aceste scrisori pot fi descifrate”, a spus Taylor.

„Există doar câteva scrieri pe fiecare fragment, dar sunt ca nişte bucăţi lipsă dintr-un puzzle pe care îl găseşti sub o canapea”.

Deşi această descoperire ar putea să pară pentru cei neavizaţi una minoră, savanţii spun că orice lucru nou relevat în privinţa manuscriselor de la Marea Moartă reprezintă o descoperire importantă.

Manuscrisele de la Marea Moartă au o vechime de aproximativ 2.000 de ani.

Au fost găsite între 1947 şi 1956 în grotele din Qumran în Cisiordania.

În prezent sunt considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile.

Ele cuprind texte religioase în ebraică, în aramaică şi în greacă, precum şi cel mai timpuriu Vechi Testament cunoscut.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via