SS Nemesis: nava dispărută în urmă cu peste un secol a fost găsită la marginea platformei continentale

Noutăţi

În ciuda cadavrelor aduse la țărm în anul 1904, locația navei SS Nemesis a rămas un mister timp de peste un secol.

Organizația Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) din Australia a rezolvat un mister vechi de un secol, localizând epava vasului cu aburi SS Nemesis.

În iulie 1904, SS Nemesis transporta cărbune de la Newcastle, Marea Britanie la Melbourne, Australia, atunci când a dispărut în urma unei furtuni violente undeva în largul coastei New South Wales. În următoarele câteva săptămâni, resturi de pe navă și mai multe cadavre ale membrilor echipajului au ajuns pe plaja Cronulla.[sursa]

ss nemesis
SS Nemesis

SS Nemesis, găsită după mai bine de un secol

Ultima dată, nava a fost văzută în largul coastei Wollongong, de către echipajul unei alte nave surprinse de furtună. Dar oceanele sunt extrem de mari și, timp de peste un secol, locul unde se afla nava de 73 de metri lungime nu a fost găsit.

Apoi, în anul 2022, compania de senzori de la distanță Subsea Professional Marine Services căuta containere de marfă pierdute în largul coastei Sydney și a reperat epava la 26 de kilometri de țărm.

De atunci, Heritage New South Wales a făcut o petiție către CSIRO pentru a examina mai îndeaproape epava. Mai întâi, echipa a cartografiat fundul mării cu ajutorul unor ecosondere multibeam avansate, înainte de a-l inspecta mai îndeaproape prin aruncarea unor camere de luat vederi până la epavă.

Echipa a confirmat acum că epava este SS Nemesis.

„Epava este situată spre marginea platformei continentale și se află în poziție verticală pe fundul mării, dar prezintă daune și deteriorări semnificative atât la prova, cât și la pupa. Inspecția noastră vizuală a epavei cu ajutorul camerei de aruncare a arătat că unele structuri cheie sunt încă intacte și identificabile, inclusiv două dintre ancorele navei care zac pe fundul mării.”, a explicat Phil Vandenbossche, inspector hidrografic CSIRO, într-un comunicat de presă.

• CITEŞTE ŞI:  Rongorongo, misterioasele texte de pe Insula Paştelui, care nu au fost încă descifrate

Videoclipurile filmate ale epavei vor fi acum îmbinate pentru a crea un model 3D al SS Nemesis în starea sa actuală, ajutând astfel la investigarea mai amănunțită a acesteia. Cei care au posibile legături de familie cu cei 32 de membri ai echipajului care au murit în timpul naufragiului au fost îndemnați să contacteze compania.

„Epava este una dintre miile de epave care se află de-a lungul coastei australiene, multe dintre ele mai trebuind încă să fie descoperite. Această descoperire și confirmare a identității epavei nu numai că oferă informații arheologice semnificative despre navă și evenimentul naufragiului, dar, mai important, poate oferi o oarecare consolare familiilor și prietenilor celor care au pierit la bord, deoarece oferă un loc în care îi pot plânge pe cei dragi.”, a adăugat Dr. Brad Duncan, arheolog maritim senior la Heritage NSW, Dr. Brad Duncan.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

ocean sărat pe cea mai mare lună a lui Jupiter

Sonda spațială Juno a descoperit dovezi ale unui ocean sărat pe cea mai mare...

0
Sonda spaţială Juno a descoperit dovezi ale existenţei unui ocean sărat pe cea mai mare lună a lui Jupiter. Ganymede, cea mai mare lună...

Moartea lui Mihai Eminescu, un subiect controversat şi intens disputat

0
Moartea lui Mihai Eminescu şi cauzele decesului său au reprezentat un subiect controversat încă de când a avut loc tragicul eveniment, în data de...
dezgheţarea permafrostului arctic

Dezghețarea permafrostului arctic ar putea elibera radon radioactiv și cancerigen

0
Dezgheţarea permafrostului arctic, ca urmare a schimbărilor climatice, poate elibera în atmosferă mai mult radon, un gaz incolor și inodor, asociat cu cancerul pulmonar. Pe...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via