De ce au oamenii ceară în urechi şi care este beneficiul acestei secreţii atât de detestată

2 min


2
2 puncte

Întrebarea este: de ce organismul nostru produce ceară în urechi în primul rând, dacă în cele din urmă o eliminăm pur și simplu? Este ceara de urechi dăunătoare şi organismul nu ştie ce face sau nu ştim noi ce rol are ceara din urechi?

Lipicioasă, cleioasă, adesea portocalie și produsă în interiorul urechilor, ceara de urechi este considerată o neplăcere dezagreabilă pe care oamenii tind să o îndepărteze și să o îndepărteze frecvent din corp.

Fie că o fac cu ajutorul unui tampon de vată, o metodă nepotrivită și periculoasă, fie că o fac cu ajutorul unui otorinolaringolog, oamenii fac eforturi mari pentru a avea canalele auditive neobstrucționate – dar este îndepărtarea cerumenului o idee bună?

De ce au oamenii ceară în urechi

Ceara de ureche, cunoscută și sub denumirea formală de cerumen, este formată dintr-un amestec de acizi grași cu lanț lung, alcooli, colesterol și compusul chimic denumit scualen (un compus organic format din 30 de atomi de carbon).[sursa]

De ce au oamenii ceară în urechi şi care este beneficiul acestei secreţii atât de detestată
De ce au oamenii ceară în urechi şi care este beneficiul acestei secreţii atât de detestată

Această substanţă este secretată de glandele din canalul auditiv extern pentru a bloca praful, bacteriile, insectele și alți agenți externi să se infiltreze în canalul auditiv și să deterioreze pielea din urechea externă și urechea internă sensibilă.

Deși este incredibil de benefică pentru sănătatea urechii, o producție excesivă poate provoca o blocare cauzată de cerumen, blocând undele sonore să ajungă la timpan.

Cum se îndepărtează ceara din urechi

Folosirea tampoanelor de bumbac pentru a curăța excesul de ceară poate duce la probleme suplimentare, împingând ceara mai departe în canalul urechii interne, în loc să o scoată. Acest lucru are potențialul de a provoca leziuni permanente ale timpanului și ale capacităților auditive.

• CITEŞTE ŞI:  Piratul Barbă Neagră, unul dintre cei mai temuţi bandiţi din istorie, un "personaj din iad, ce depăşeşte imaginaţia noastră"

O vorbă din popor spune că pentru curățarea excesului de ceară din ureche este bine să nu introduceți niciodată în ureche un obiect mai mic decât cotul dumneavoastră. Având în vedere că majoritatea coatelor sunt semnificativ mai mari decât deschiderea medie a canalului auditiv, această zicală înseamnă că cel mai bine este să nu introduceți nimic în urechi pentru a scoate ceara.

Totuși, nu trebuie să avem vreun motiv de îngrijorare, căci urechile sunt capabile să se cureţe singure. Mișcarea maxilarului și producția regulată de ceară nouă au tendința de a împinge substanța în exces în afara urechii. Dacă apar simptome de blocaj cu cerumen, este recomandată o vizită la otolaringolog pentru o curățare sigură.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via