Copilul genial care la 8 ani a învins 20 de jucători într-o partidă simultană de şah: Samuel Reshevsky

3 min


10
10 puncte

Samuel Reshevsky a fost un șahist prodigios de origine polineză polonez și, mai târziu, un mare maestru de șah american. A fost un pretendent constant la titlul de campion mondial de șah începând cu jumătatea anilor 1930 şi până la jumătatea anilor 1960. A ocupat locul al treilea, la egalitate, în turneul Campionatului Mondial de Șah din anul 1948 și locul al doilea, la egalitate, în turneul din anul 1953. A fost de opt ori câștigător al Campionatului de șah al SUA, egalându-l pe Bobby Fischer pentru recordul all-time.

Copilăria şi emigrarea în SUA

Samuel Reshevsky s-a născut în data de 26 noiembrie 1911, în Ozorków, lângă Łódź, din Poloniei, într-o familie de evrei. A învățat să joace șah la vârsta de patru ani și a fost numit în scurt timp drept „un copil minune”. La vârsta de opt ani, învingea cu ușurință mulți jucători desăvârșiți și făcea demonstrații în partide simultane.

În noiembrie 1920, părinții săi s-au mutat în Statele Unite ale Americii pentru a-și câștiga existența prin expunerea publică a talentului copilului lor. Reshevsky a jucat mii de partide în cadrul unor evenimente organizate pe tot teritoriul SUA. A participat la turneul New York Masters din anul 1922. În acel moment, era probabil cel mai tânăr jucător care a participat vreodată la un turneu puternic.

În vârstă de 9 ani, prima sa partidă simultană a fost desfăşurată împotriva a 20 de ofițeri și cadeți de la Academia Militară de la West Point. A câștigat 19 partide și a remizat una.

samuel reshevsky
Samuel Reshevsky jucând partide simultane cu jucători profesionişti

Stilul lui Samuel Reshevsky

Samuel Reshevsky a fost un jucător dur și energic, care era excelent în jocul pozițional, dar care putea juca și un șah tactic strălucit atunci când era necesar. Adesea folosea cantități uriașe de timp în deschidere, o tactică periculoasă care uneori îl forța să joace restul partidei într-un timp foarte scurt.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Legătura stranie dintre Abraham Lincoln şi ucigaşul său

Acest lucru i-a deranjat uneori pe adversarii săi, dar alteori a dus la gafe din partea acestuia din cauza presiunii timpului. Studiul inadecvat al lui Reshevsky asupra deschiderii și tendința sa de a cădea sub presiunea timpului pot fi motivele pentru care, în ciuda talentului său deosebit, nu a devenit niciodată campion mondial. El însuși a recunoscut acest lucru în cartea sa despre răsturnările de situație în șah.

Samuel Reshevsky s-a specializat în deschiderile cu piesele albe, deschizând de obicei cu 1.D4, și a fost un maestru al variantei de schimb a mutării denumite gambitul reginei refuzat. Rareori a deschis cu 1.E4 împotriva unei opoziții puternice. Cu piesele negre, a folosit un repertoriu larg și variat pe parcursul lungii sale cariere.

Samuel Reshevsky a lăsat şcoala deoparte o perioadă însemnată

Pentru o perioadă de câţiva ani, Samuel Reshevsky nu a frecventat școala în copilărie, pentru a paticipa la diferite turnee şi spectacole organizate de părinţii săi. Din acest motiv, părinții au fost daţi în judecată, ajungând în faţa magistraţilor de la Tribunalul Districtual din Manhattan, fiind acuzați de tutelă necorespunzătoare. Cu toate acestea, Julius Rosenwald, un bogat om de afaceri, proprietar al Sears, Roebuck and Company, un important lanţ de marketuri din Chicago, a devenit la scurt timp după aceea tutorele lui Samuel Reshevsky, garantând pentru viitorul şahistului minune cu condiția ca acesta să-și termine studiile.

Samuel Reshevsky nu a devenit niciodată un jucător de șah cu adevărat profesionist. El a renunțat la șahul din competiţiile importante timp de șapte ani, din anul 1924 şi până în 1931, pentru a-și finaliza studiile, concurând cu succes în evenimente ocazionale în această perioadă.

• CITEŞTE ŞI:  Antoni Gaudi: sfârşitul tragic al arhitectului genial care a dat o nouă faţă Barcelonei

În cele din urmă, Samuel Reshevsky a absolvit Universitatea din Chicago în anul 1934, cu o diplomă în contabilitate și s-a întreținut pe sine și pe familia sa practicând meseria de contabil. S-a mutat la New York și a locuit acolo sau în suburbiile acestui oraş pentru tot restul vieții sale. El și soția sa, Norma Mindick, au avut trei copii.

Ca evreu religios, Samuel Reshevsky nu voia să joace în timpul Sabatului și nici în timpul marilor sărbători evreiești. Astfel, meciurile sale erau programate în conformitate cu aceste sărbători. De exemplu, în meciul său cu Fischer din anul 1961, Reshevsky a refuzat să joace vineri seara sau sâmbătă dimineața, ceea ce a dus la o dispută între cei doi jucători și la abandonarea meciului după unsprezece partide.

Finalul carierei şi moartea lui Samuel Reshevsky

Samuel Reshevsky a fost activ ca jucător de șah până la sfârșitul vieții sale și a participat la turnee de nivel înalt în anii ’70 și ’80. A fost unul dintre cei mai longevivi și mai constanţi jucători de șah din istorie.

Samuel Reshevsky a jucat ultimul său turneu internațional în anul 1991, la Reykjavik, Islanda, unde a terminat pe locul al patrulea, cu 7 puncte din 11 partide. A învins printre alții pe Boris Gulko și John Nunn, doi jucători mult mai tineri și mai bine clasați decât el la acel moment. Reshevsky a pierdut însă cu Bobby Fischer, care revenise după o lungă absență din șah.

• CITEŞTE ŞI:  Hypatia din Alexandria, filozoafa ucisă din cauza ideilor sale contrare misticismului

Samuel Reshevsky a murit în data de 4 aprilie 1992, în urma unui atac de cord, la vârsta de 80 de ani. A fost înmormântat la cimitirul evreiesc din Monsey, New York. A lăsat în urmă o soție, Norma Mindick, și trei copii. De asemenea, a lăsat o moștenire impresionantă în lumea şahului, fiind şi un scriitor apreciat în acest domeniu.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

10
10 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via