Valentina Tereşkova, prima femeie care a ajuns în spaţiul cosmic

5 min


7
7 puncte

Valentina Tereşkova a lucrat în tinereţe în confecţii, dar făcea paraşutism ca hobby. A fost aleasă să facă parte din programul spaţial sovietic şi a devenit apoi prima femeie din istorie care a zburat în spațiul cosmic. Evenimentul a avut loc în data de 16 iunie 1963, cu nava sovietică Vostok 6.

Valentina a fost aleasă dintr-un grup de 5 femei să participe la misiunea spaţială Vostok 6. Astfel, a ajuns într-un loc în care foarte puţini bărbaţi ajunseseră înaintea ei: în cosmos.

Viaţa timpurie Valentinei Tereşkova

Valentina Tereșkova s-a născut în data de 6 martie 1937, în satul Maslennikovo, din regiunea Iaroslav. Această localitate, situată pe malul fluviului Volga, se afla la o distanţă de 270 de kilometri de Moscova. Părinții săi s-au mutat în acel sat după ce au părăsit Bielorusia. Tatăl său, Vladimir Tereșkov, era tractorist într-un colhoz.

În septembrie 1939, Uniunea Sovietică a încercat să invadeze Finlanda. În ciuda dimensiunilor reduse ale adversarului său, URSS a suferit pierderi importante. Vladimir, care a fost recrutat în armată, a fost ucis patru luni mai târziu, în timp ce se afla la comanda tancului său, în cadrul luptelor care au avut loc în Carelia occidentală. Mama Valentinei, Elena Tereșkova, s-a mutat apoi cu cei trei copii ai ei la Iaroslavl, acolo unde și-a găsit un loc de muncă într-o filatură de bumbac.

Valentina Tereşkova a fost trimisă târziu la şcoală, abia la vârsta de 10 ani. La vârsta de 17 ani a terminat cursurile, angajându-se într-o fabrică de anvelope, după care a început să lucreze la aceeaşi filatură la care lucrau deja mama și sora sa. Mai apoi a urmat cursuri prin corespondență la Școala Tehnică pentru Industria Ușoară, unde a obţinut o diplomă în anul 1960.

Valentina Tereşkova
Valentina Tereşkova după un salt cu paraşuta

În aceeaşi perioadă, Valentina Tereşkova s-a înscris în aeroclubul din Iaroslavl, unde a practicat paraşutismul, efectuând prima săritură în mai 1959, pe când avea 22 de ani. Inițial, s-a antrenat fără să-i fi spus mamei sale. Fiind pricepută, a ajuns la un nivel care i-a permis să devină, la rândul său, instructoare de sărituri.

• CITEŞTE ŞI:  Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile, dar nu ne dăm seama de asta

Totodată, Valentina s-a înscris şi în Comsomol, organizația de tineret a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS). Comunistă înflăcărată, Valentina a fost numită secretar al celulei din Iaroslavl a acestei organizații în anii 1960 și 1961.

Cum a fost selectată Valentina Tereşkova pentru programul spaţial

Valentina Tereșkova a fost foarte entuziasmată când a aflat de fapta eroică a compatriotului său, Iuri Gagarin, primul om care a zburat în spațiul cosmic, în cursul misiunii Vostok 1, din data de 12 aprilie 1961. A visat să zboare și ea.

Exemplul lui Gagarin a stârnit pasiunea cosmosului în rândul multor ruşi. Au fost primite numeroase candidaturi spontane, între care și ale câtorva femei. Responsabilul cu antrenamentul cosmonauților, general-locotenentul Nikolai Kamanin, a propus superiorilor săi să se realizeze o misiune care să ducă în spaţiul cosmic o femeie cosmonaut. Acesta şi-a susţinut argumentarea afirmând că „nici nu se pune problema ca prima femeie trimisă în spațiul cosmic să fie o americancă”. Propunerea acestuia a fost examinată de Comitetul Central al Partidului Comunist, primind acordul.

Valentina Tereşkova
Valentina Tereşkova

A fi pilot era un criteriu pentru recrutarea cosmonauţilor bărbaţi, iar acest lucru reprezenta o problemă, căci numărul femeilor pilot era prea redus pentru a-l face un criteriu de selecție pentru viitoarele femei cosmonaut. Astfel, acest criteriu a fost înlocuit prin practicarea parașutismului.

Deși nu avea experiență ca pilot, Valentina Tereşkova a fost acceptată în programul spațial sovietic datorită celor 126 de salturi cu parașuta pe care le făcuse. La momentul respectiv, cosmonauții trebuiau să sară cu parașuta din capsulele lor cu câteva secunde înainte de a atinge solul la întoarcerea pe Pământ.

• CITEŞTE ŞI:  Veronica Micle, iubirea pătimaşă a lui Mihai Eminescu şi relaţia cu I. L. Caragiale

Valentina Tereşkova, prima femeie în spaţiu

Valentina Tereşkova a fost una dintre cele cinci femei selectate în februarie 1962 pentru misiunea spaţială Vostok 6. Celelalte patru, ale căror nume au fost ținute secrete până în anul 1987, au fost Tatiana Kuzneţova, Valentina Ponomariova, Irina Soloviova și Janna Iorkina.

Deși unele dintre celelalte candidate erau mai calificate tehnic, Tereşkova părea să fie mai potrivită din punct de vedere politic. Tatăl ei murise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar originile sale modeste se potriveau perfect cu imaginea proletariatului sovietic.

Valentina Tereşkova a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan în vehiculul spaţial sovietic Vostok-6. Avea doar 26 de ani atunci când a ajuns pe orbita Pământului, în data de 16 iunie 1963, şi a devenit eroină naţională. „Cerule, dă-ţi pălăria jos. Sunt pe drum!”, avea să transmită Valentina după lansare.

Cu două zile înainte, capsula Vostok-5, pilotată de cosmonautul Valeri Bikovski, ajunsese şi ea pe orbită. Astronauţii au avut astfel posibilitatea de a discuta între ei pe parcursul misiunii în spaţiu.

Misiunea Valentinei Tereşkova a durat trei zile. În această perioadă a efectuat 48 de rotaţii în jurul Pământului. Zborul s-a derulat însă cu unele dificultăţi, dezvăluite abia după prăbuşirea URSS, după aproape patru decenii.[sursa]

Aproape de tragedie

Deși lansarea a reprezentat un succes, misiunea a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. A avut loc o eroare tehnică, ulterior corectată, care a făcut ca vehiculul femeii să se depărteze din ce în ce mai mult de Pământ. O eroare în sistemul de navigație automată al navei spațiale a determinat o modificare a traiectoriei navei. Tereşkova a observat acest lucru, iar oamenii de știință sovietici au dezvoltat rapid un nou algoritm de aterizare.

• CITEŞTE ŞI:  Tăbliţele de la Hândreşti: ce reprezintă mesajul misterios, vechi de 7.000 de ani

Dincolo de asta, casca o stângea de cap pe Valentina, iar costumul de astronaut o rănea la un picior. Mai mult decât atât, Valentina Tereşkova a avut grețuri și discomfort fizic pe parcursul misiunii, care, în cele din urmă, s-a încheiat cu bine.

La aterizare, Valentina Tereşkova a pierdut contactul cu cei de la sol. S-a catapultat din capsula sa deasupra Munţilor Altai, din Siberia, un lucru obişnuit pentru astronauţii vremii. A fost găsită abia după 5 ore de la aterizare, la o distanţă de zeci de kilometri de locul stabilit, lovindu-se puternic la nas. Din acest motiv, a fost fardată intens la primele apariţii în public pentru a masca acest accident.

Viaţa Valentinei de după misiunea spaţială

În data de 3 noiembrie 1963, Valentina Tereşkova s-a căsătorit cu Andrian Nikolaiev, care şi el era astronaut. În anul 1964, Valentina a dat naștere unei fetițe, Elena, acesta devenind primul copil al unui cuplu de cosmonauţi. Valentina şi Andrian au divorţat în anul 1980.

Următorul zbor în spațiu al unei femei avea să fie înfăptuit de Svetlana Saviţkaia, tot de origine sovietică, în anul 1982. Prima femeie de origine americană care a ajuns în spațiu este Sally Ride, zbor realizat în anul 1983. De atunci, peste 70 de femei au ajuns în spaţiul cosmic.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

7
7 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via