Ce sunt runele şi cum ne influenţează acestea vieţile

Noutăţi

Runele sunt mai mult decât niște simple simboluri. Acestea reprezintă o moștenire străveche a unei culturi fascinante și misterioase: cea a vikingilor. Acești războinici nordici au folosit runele nu doar ca un sistem de scriere, ci și ca un instrument de cunoaștere și de magie. Dar ce sunt runele și cum ne pot ajuta să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și lumea din jurul nostru, conform înţelepciunii vikingilor?

Runele: care este originea lor

Runele au o istorie îndelungată și o semnificație profundă în mitologie, religie și tradiția nordică. Adesea, acestea sunt considerate a fi unele dintre cele mai vechi instrumente de practicare a magiei şi a farmecelor de protecție.

Cuvântul „rună” provine din mai multe limbi. Originea germanică indică sensul de „mister” sau „secret”, în timp ce în vechea gaelică irlandeză, galeză și engleza veche înseamnă „miracol”. De asemenea, în lituaniană înseamnă „a vorbi”, iar în finlandeză înseamnă „poem”.

Potrivit mitologiei nordice, runele au fost create de către zeul Odin, care a vrut să obțină cunoașterea secretă a lumii. Pentru a face acest lucru, zeul s-a sacrificat un ochi în timp se se afla pe arborele cosmic Yggdrasil, acolo unde a atârnat timp de nouă zile și nouă nopți, fără mâncare și băutură. În cele din urmă, a văzut runele în adâncurile apelor și le-a luat cu el, oferindu-le oamenilor.

Runele au fost folosite inițial ca un alfabet de către popoarele germanice din Europa de Nord, înainte de adoptarea alfabetului latin. Cel mai vechi sistem de scriere runic se numește Futharkul vechi și constă din 24 de rune. Mai târziu, acesta a fost adaptat de către diferite triburi nordice. Acest sistem era împărţit în 3 părți egale de câte opt rune fiecare și însoțite de o piatră goală, albă, numită „runa lui Odin”. De asemenea, există și alte variante ale alfabetului runic, cum ar fi Futhorcul anglo-saxon sau Futharkul gotic.

ce sunt runele

Cele trei seturi de rune

După cum spuneam, cele 24 de rune sunt împărţite în trei seturi egale de câte 8. „Runa lui Odin” simbolizează ceea ce nu trebuie să fie cunoscut încă.

Primul set de 8 rune este reprezentativ pentru găsirea stabilității în planul material și acumularea de bunuri lumești. Prin urmare, acesta conţine rune care simbolizează lucruri precum comunicarea, vigoarea și principalul indicator al bogăției în acele vremuri: vitele.

Cel de-al doilea set este reprezentativ pentru maturitatea și creșterea noastră tot mai mare. Acesta conține rune precum obstacolele, soarta și abundența. Cel de-al treilea set înfățișează spiritualitatea și moștenirea noastră în curs de dezvoltare și conţine rune precum nașterea, comunitatea, intuiția și moştenirea.

• CITEŞTE ŞI:  Curiozităţi despre fluviul Nil: povestea fascinantă a fluviului care a creat o civilizaţie măreaţă

Semnificația runelor

Runele constau într-un alfabet runic de 24 de litere. Dar acestea nu sunt doar litere, ci și simboluri care au o semnificație profundă și o putere magică. Fiecare rună are un nume și o pronunție specifică, dar și o asociere cu un anumit element natural, un zeu sau o zeiță nordică, o calitate sau o stare.

Fehu ᚠ înseamnă însemană bătrânețe sau vită. Ea indică prosperitatea, bogăția materială și succesul social. Totodată, poate reprezenta noroc, abundență și succes financiar în viitorul apropiat.

Uruz ᚢ înseamnă bou. Este o piatră a forței, rezistenței, muncii grele, perseverenței, motivației și determinării. De asemenea, ea poate indica o perioadă de mare energie, viteză și sănătate. Inversată, ea poate indica o pierdere a sănătății.

Thurisaz ᚦ înseamnă gigant. Reprezentând ciocanul lui Thor sau un gigant, această rună indică o direcție puternică de energie și forță, fie pentru distrugere, fie pentru apărare. Răsturnată, ea indică răutate sau trădare.

Ansuz ᚫ semnifică un mesaj. Runa comunicării reprezintă înțelepciunea zeului Odin. Ea indică înțelepciune, adevăr, inspirație și entuziasm. Inversată, o comunicare greșită, înșelăciune și neînțelegeri.

Raidho ᚱ înseamnă călătorie. Raidho reprezintă o roată și poate fi o călătorie fizică, cât și spirituală. Indică evoluția și ciclul vieții. Răsturnată – drum blocat sau un blocaj în pornirea călătoriei tale.

Kenaz ᚲ este simbolul pentru torță. Ea indică adevărul și găsirea lui. De asemenea, poate însemna cunoaștere, creativitate, inspirație, regenerare și energie. Inversată, ea reprezintă lipsa viziunii, instabilitate și speranțe false.

Gebo ᚷ înseamnă un dar. Simpobul pozitiv reprezintă faptul că sunteți în posesia multor daruri și talente. Totodată, poate indica echilibru, generozitate și relații pozitive. Această rună nu are o semnificație inversată.

Wunjo ᚹ înseamnă bucurie. Reprezentând bucuria, securitatea, siguranța și apartenența, ea poate indica și armonia i prosperitatea. Rasturnată, indică tristețe, înstrăinare sau pierdere.

Hagalaz ᚺ reprezintă grindina. Având puterea de a distruge culturile atât de necesare, indică, în mod similar, schimbări bruște și cataclismice. Această rună nu are o semnificație inversată.

Nauthiz ᚾ – nevoi. Evident, reprezintă nevoile noaste. Evaluarea nevoilor ne poate ajuta să avem mai multă grijă de sinele nostru și poate indica, de asemenea, întârzieri, restricții și lipsuri.

Isa ᛁ reprezintă gheața și este simbolul cărții Spânzuratului din Tarot.. Ea indică nevoia de a face o pauză, frustrare sau blocaje psihologice. Isa nu are un sens inversat.

• CITEŞTE ŞI:  Un "înger fotografiat în spaţiu". Ce este de fapt în poza uimitoare făcută de pe Staţia Spaţială Internaţională

Jera ᛃ înseamnă recoltă. Ea indică faptul că acum putem culege ceea ce am semănat, ciclul vieții și natura ciclică a Mamei Pământ. Această rună nu are o semnificație inversată.

Eihwaz ᛇ reprezintă Arborele Vieții și este similar cu cartea de Tarot – Moartea. Poate reprezenta, de asemenea, protecția divină, înțelepciunea, iluminarea și un sens al scopului, simbolizând legătura dintre toate lumile.

Perthro ᛈ este destinul și reprezintă norocul, asemănătoare cu Roata Norocului din Tarot. Indică semnificații ascunse, secrete și schimbări, simbolizând uterul. Răsturnată poate indica pierderea credinței.

Sowilo ᛋ înseamnă soare, ca și cartea de Tarot, Soarele, reprezintă bucurie, abundență, noroc, un succes al obiectivelor tale, o sănătate optimă și o putere elementară. Runa nu are o semnificație inversă.

Tiwaz ᛏ este reprezentativ pentru vârful de săgeată al războinicului zeului Ty și indică capabilitatea de a vă face drum cu sulița prin toate necazurile și că posedați mari abilități de conducere, autoritate și raționalitate, victoria și cunoașterea adevăratelor tale forțe. Inversată, indică energii creative blocate, lipsă de pasiune și dezechilibru.

Berkana ᛒ semnifică nașterea. Reprezintă Zeița Birch și indică fertilitatea, creația, creștere mentală și fizică, precum și o putere de regenerare și de eliberare a spiritului. Indică anxietate sau control rigid răsturnată.

Ehwaz ᛖ înseamnă cal. Reprezintă ajutorul de nădejde al omului și indică o înaintare, o schimbare în bine, munca în echipă, încrederea și loialitatea. Inversată – neliniște, neîncredere sau lipsă de armonie.

Mannaz ᛗ este omul. Indică identitatea, relația față de ceilalți, ordinea socială și cooperarea, simțul nostru moral și valorile. Inversată – autoamăgire, manipulare și izolare.

Laguz ᛚ reprezintă lacul/apa. Indică emoțiile, visele, intuiția, imaginație sporită, abilități psihice, mistere, secrete, necunoscut și lumea interlopă. Răsturnată poate indica frica, judecata greșită și deconectarea de spirit.

Ingwaz ᛝ înseamnă fertilitate, reprezentându-l pe Zeul Pământului, Ing. Indică fertilitatea, virilitatea, bunăstarea, strămoșii, familia și descendența. Inversată – nu are semnificație.

Othala ᛟ este runa moștenirii și reprezintă moștenirea spirituală, valorile care devin aliniate la ceea ce este cu adevărat important, prosperitatea comunală și fundamentale pe care le-am moștenit de la cei dinaintea noastră. Inversată – probleme moștenite și prejudecăți nedorite.

Dagaz ᛞ semnifică zorii. Arată venirea la maturitate și sfârșitul unui ciclu și indică posibile noi descoperiri, conștientizări și treziri. Asemănătoare cu cartea Lumea din Tarot, această rună nu are semnificație inversă.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cel mai greu element din Universul cunoscut? În mod surprinzător, este creat de om

Runele pot fi folosite pentru a transmite mesaje sau pentru a înregistra informații, dar și pentru a prezice viitorul sau pentru a face vrăji. Runele pot fi scrise pe diferite materiale, cum ar fi lemnul, piatra sau metalul, sau pot fi gravate pe obiecte personale, cum ar fi armele sau bijuteriile. Acestea mai pot fi folosite și pentru a crea talismane sau amulete de protecție sau de noroc.[sursa]

Cum se folosesc runele

Există mai multe metode pentru a folosi runele în scop divin sau spiritual. Una dintre cele mai simple este să se aleagă o singură rună dintr-un set de rune și să se interpreteze semnificația ei în raport cu o întrebare sau o situație.

O altă metodă este să se arunce mai multe rune pe o suprafață plană și să se citească cele care cad cu fața în sus. Există diferite moduri de a aranja runele pe suprafața respectivă, cum ar fi metoda celor trei rune (trecut-prezent-viitor), metoda celor cinci rune (situație-acțiune-sfaturi-rezultate-alternative) sau metoda celor nouă rune (care formează un pătrat magic).

Runele pot fi folosite și pentru a medita sau pentru a se conecta la sinele superior sau la energia universală. Pentru aceasta, se poate alege o rună care rezonează cu starea sau intenția dorită și se poate ține în mână sau se poate privi atent, ca o mantră. Se poate recita numele runei sau se poate vizualiza simbolul ei în minte. Se poate respira profund și se poate lăsa energia runei să pătrundă în corp și suflet.

Importanța runelor

Runele sunt mai mult decât niște simple simboluri. Ele reprezintă o moștenire străveche a culturii vikingilor. Acești războinici nordici au folosit runele nu doar ca un sistem de scriere, ci și ca un instrument de cunoaștere și de evoluţie spirituală.

Runele ne pot ajuta să ne înțelegem mai bine pe noi înșine și lumea din jurul nostru. Conform credinţelor vikingilor, acestea ne pot oferi sfaturi și îndrumare în momentele dificile sau incerte. Ne pot inspira curaj și încredere în forțele noastre interioare. Ne pot conecta la energia divină care există în noi toți.

Runele sunt un dar al zeului Odin pentru omenire. Sunt un limbaj sacru care se adresează direct sufletului oamenilor. Sunt un pod între trecut și prezent, între cer și pământ, între om și zeu.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

soarele ar dispărea

Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă Soarele ar dispărea brusc

0
Pe scurt, dacă Soarele ar dispărea, consecințele ar fi catastrofale pentru planeta noastră și pentru viața de pe Terra.  Dar întrebarea corectă nu este "ce...
steven callahan

Steven Callahan: Bărbatul care a plutit 76 de zile în derivă în Oceanul Atlantic,...

0
Steven Callahan, un american din Needham, Massachusetts, a impresionat o lume întreagă în anul 1982, după ce a plutit vreme de 76 de zile,...
cea mai bogată ţară

Care este cea mai bogată ţară din lume?

0
Ştim că banii fac Pământul să se învârtă, dar care este cea mai bogată ţară din lume? Există mai multe moduri de a măsura bogăția...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via