NASA ar fi redirecționat, fără să vrea, un asteroid spre Marte, care va lovi Planeta Roşie în viitor

3 min


2
2 puncte

În urma unei misiuni desfăşurate pentru a testa anumite capacităţi în vederea prevenirii unui dezastru pentru Pământ se pare că NASA a direcţionat, neintenţionat, un asteroid spre Marte.

În anul 2022, NASA a trimis o navă spațială într-o misiune de a se lovi de un asteroid de mărimea Marii Piramide din Giza, în încercarea de a-i modifica traiectoria.

Misiunea a fost un succes și a demonstrat că este posibilă redirecționarea obiectelor din spațiu, o veste excelentă pentru o planetă care cu siguranţă nu-şi doreşte să fie distrusă de un posibil impact cu asteroizi.

Pe lângă faptul că a reușit să redirecționeze cu succes asteroidul Dimorphos, misiunea a trimis nişte bolovani uriași care au zburat de pe asteroidul slăbit, cu dimensiuni cuprinse între 1 și 7 metri în diametru. Acești bolovani nu se deplasează cu viteze uriașe în raport cu roca mamă – viteza lor medie este de 0,3 metri pe secundă – dar acest lucru este suficient pentru a atinge viteza de desprindere din Dimorphos.[sursa]

asteroid spre Marte
NASA ar fi direcţionat, accidental, un asteroid spre Marte

Acum, o echipă a analizat traiectoria orbitală pe care aceste 37 de obiecte o vor urma în următorii 20.000 de ani, descoperind că Pământul este la loc sigur de orice impact.

Într-un articol care nu a fost încă revizuit de către experți și publicat pe serverul pre-print arXiv, cercetătorii au descoperit că cea mai mare apropiere de Pământ va avea loc peste aproximativ 2.500 de ani, dar bolovanii nu vor fi niciodată mai aproape de 0,02 unități astronomice (UA), o UA fiind distanța dintre Pământ și Soare. Dar Marte ar putea să nu fie atât de norocoasă.

• CITEŞTE ŞI:  Talaat Paşa, un dictator diabolic, care a pus la cale Genocidul Armean

Nasa ar fi direcţionat, din greşeală, un asteroid spre Marte

„Simulările numerice arată că toți bolovanii din roi vor traversa orbita lui Marte de mai multe ori în viitorii 20 [de mii de ani]. Simularea este reprezentativă din punct de vedere statistic pentru setul de 37 de bolovani reali descoperiți recent prin utilizarea observațiilor Telescopului Spațial Hubble, care au fost proiectați în timpul impactului navei spațiale DART cu Dimorphos. Prin urmare, datorită intersecțiilor de orbite care au loc în cadrul evoluției pe termen lung, este posibil ca unii dintre bolovani să aibă un impact cu Marte în viitor.”, a scris echipa de cercetare în lucrare.

Aceste potențiale impacturi se vor întâmpla de două ori în jurul a 6.000 de ani în viitor și de două ori din nou peste 15.000 de ani. În cazul în care traiectoriile se intersectează – și există o mulțime de variabile care ar putea modifica traiectoria rocilor, cum ar fi energia provenită de la lumina solară – echipa a analizat ce fel de impact ar crea bolovanii.

„Condiția de fragmentare, presupunând o rezistență medie de aproximativ 1 MPa (megapascal, o unitate de măsurare a presiunii), este atinsă atunci când meteoroidul lovește solul marțian fără a genera explozii de aer și cu o viteză ușor mai mică decât cea inițială, deoarece atmosfera marțiană este prea subțire pentru a-l încetini semnificativ. Din acest motiv, în cazul nostru, va fi generat un crater de impact mic și simplu, cu un diametru de aproximativ 200-300 metri.”, a mai explicat echipa de cercetare.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche piramidă din lume nu se află în Egipt. A fost construită în urmă cu 25.000 de ani în interiorul unui munte

„Cu toate acestea, nu poate fi exclus faptul că bolovanii Dimorphos au o rezistență mai mică de aproximativ 1 MPa. În acest caz, meteoroizii se vor fragmenta în atmosfera marțiană fără a ajunge intacți la sol, dând naștere unui câmp împrăștiat clasic.”, au mai precizat cercetătorii.[sursa]

Pe lângă faptul că ne asigură că NASA nu a trimis din greșeală meteoriți spre Pământ în timpul unui test de redirecționare a asteroizilor departe de Pământ, studiul a găsit dovezi suplimentare că unii meteoriți care lovesc planeta noastră ar putea rezulta din coliziuni între asteroizi mari și mici, trimițând rocile mai mici libere din aglomerarea lor.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via