Donald Harvey, „Îngerul morţii” care a luat peste 50 de vieţi în timp ce lucra ca asistent

Noutăţi

Donald Harvey s-a născut pe 15 aprilie 1952, în Butler County, Ohio. A avut o copilărie dificilă și instabilă. Familia sa s-a mutat frecvent, iar Harvey a avut o relație tensionată cu părinții săi. Unele surse arată că a fost abuzat fizic și emoțional în copilărie, ceea ce ar fi putut contribui la dezvoltarea comportamentului său criminal.

Harvey nu a excelat la școală și a abandonat liceul în clasa a noua. Fără loc de muncă, tânărul şi-a văzut unul dintre bunici murind în Spitalul Marymount, din statul Kentucky. Acolo a început fascinaţia sa pentru moarte.

În perioada în care îşi vizita bunicul, personalul medical l-a remarcat pe Donald. I s-au oferit diverse sarcini, iar în cele din urmă a fost angajat la spital. A ajuns să ofere pacienţilor tratamentele prescrise de medici şi a început să înţeleagă atât problemele medicale ale oamenilor pe care îi trata, precum şi pe cele personale.

Donald Harvey a început să dezvolte o obsesie pentru sentimentul de putere pe care îl avea asupra pacienţilor care depindeau de el, căci el deţinea controlul asupra vieţilor acestora, prin rutina zilnică pe care o desfăşura.

Donald Harvey a devenit „Îngerul morţii”

În timp ce lucra la spital, Donald şi-a accentuat pasiunea macabră şi a început să facă diverse experimente, care se încheiau cu decesul pacienţilor pe care îi avea în grijă. Prima crimă a comis-o în data de 30 mai 1970, la două săptămâni de la angajarea sa la spital.

Donald Harvey a comis mai multe crime în timp ce lucra ca asistent medical, folosind diverse metode pentru a-şi ucide pacienții. Printre acestea se numără otrăvirea cu cianură și arsenic, sufocarea cu perne și injectarea de aer în venele pacienților. De asemenea, el a sabotat echipamente medicale pentru a provoca moartea pacienților.

• CITEŞTE ŞI:  Misterul de la lacul Nyos: mii de oameni şi animale au murit într-o singură zi

Motivele sale pentru uciderea pacienților erau complexe. Asistentul a afirmat că făcea acest lucru pentru a-i scuti pe pacienţi de suferință, în timp ce expertizele psihologice au sugerat că Donald Harvey a avut o pasiune bolnavă pentru moarte și control.

Harvey şi-a încetat activitatea la Spitalul Marymount, dar a continuat să lucreze în diferite spitale din statele Ohio și Kentucky, inclusiv Cincinnati VA Medical Center și Spitalul Drake Memorial. În timp ce lucra în aceste spitale, tânărul și-a continuat seria de crime, folosind diferite metode pentru a ucide pacienții, de la otrăvire până la sufocare.

donald harvey
Donald Harvey după ce a fost acuzat şi în momentul arestării

Cum a fost prins „Îngerul morţii”

Donald Harvey a fost prins în luna martie a anului 1987. Atunci, unul dintre pacienții săi, John Powell, a murit în mod neașteptat la Spitalul Drake Memorial. Powell fusese internat în spital după un accident de motocicletă și se aștepta să se recupereze.

După decesul lui Powell şi efectuarea autopsiei, s-au descoperit cantități mari de cianură în corpul acestuia. Detectarea cianurii a fost neobișnuită și a dus la declanșarea unei anchete din partea poliției. În timpul investigației, colegii de muncă și pacienții din spital au început să pună la îndoială comportamentul lui Donald Harvey, care adesea se lăuda că poate prezice când pacienții urmau să moară.

În urma investigației, polițiştii au descoperit probe care îl legau pe Harvey de moartea lui Powell. Printre dovezi se numărau şi faptul că Harvey avea acces la cianură și că îl vizitase pe Powell înainte de moartea acestuia. Harvey a fost arestat și inițial acuzat doar de uciderea lui Powell.

• CITEŞTE ŞI:  Oraşul subteran Derinkuyu, unde puteau locui 30.000 de oameni

După arestarea lui Donald Harvey, anchetatorii au început să cerceteze şi alte decese suspecte petrecute la Spitalul Drake Memorial. Apoi ancheta s-a extins și la alte spitale în care Harvey lucrase anterior. În timpul interogatoriilor, Donald Harvey a mărturisit că a ucis mai mulți pacienți, oferind detalii despre metodele și motivele sale. A pledat vinovat pentru 25 de crime pentru a evita pedeapsa cu moartea și a fost condamnat la 4 pedepse consecutive de închisoare pe viață. De asemenea, a primit o amendă de 270.000$.

În luna septembrie 1987, Harvey a mărturisit comiterea altor 12 crime. Pentru acestea, a mai primit 3 condamnări consecutive la închisoare pe viaţă. În realitate, acesta ar fi luat în total peste 80 de vieţi.

„Am simţit că fac ceea ce trebuie. Le curmam suferinţele oamenilor. Dacă vreodată voi fi bolnav şi plin de tuburi şi conectat la un aparat, sper că cineva va veni şi va pune capăt suferinţei.”, a declarat Donald Harvey.

Moartea lui Donald Harvey

Donald Harvey a murit pe 30 martie 2017, la vârsta de 64 de ani. Acesta a suferit răni grave în urma unei bătăi primite de la alţi deţinuţi din închisoare. Harvey era încarcerat la Toledo Correctional Institution din Ohio.[sursa]

În data de 28 martie 2017, Harvey a fost găsit grav rănit în celula sa. A suferit leziuni la cap și corp, inclusiv o fractură de craniu și leziuni cerebrale. Harvey a fost transportat la un spital din oraşul Toledo, pentru a primi asistenţă medicală de urgenţă. În ciuda eforturilor medicilor de a-l salva, starea lui Harvey s-a înrăutățit. În data de 30 martie 2017, a fost declarat mort. Atacul și moartea lui Donald Harvey au fost investigate de autoritățile închisorii și de poliție.

• CITEŞTE ŞI:  John List, bărbatul care şi-a ucis familia pentru a ajunge în Rai

Moartea lui Harvey a încheiat capitolul sinistru al vieții sale, dar a lăsat în urmă întrebări despre motivele și psihologia care l-au determinat să comită crimele sale, precum și despre siguranța și controlul în spitale și închisori. Un aspect notabil al vieții sale este lipsa de semne evidente care să indice că avea să devină un criminal în serie. Cazul său reprezintă o problemă complexă și încă neînțeleasă în psihologia criminalistică, dar și a comportamentului uman.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

ninive

Ninive: măreţia şi decăderea fabuloasei capitale a Imperiului Asirian

0
În urmă cu peste 2.600 de ani, mai exact în data de 10 august 612 î.Hr., vechea metropolă Ninive s-a prăbuşit. Un text istoriografic...
spiritele de pe lună

Mesajul indienilor transmis prin astronauţii de pe Apollo 11 pentru spiritele de pe Lună

0
Pe 20 iulie 1969, a avut loc una dintre cele mai mari reuşite ştiinţifice şi tehnologice din istoria omenirii: Neil Armstrong a făcut primul...
gheorghe lazăr

Gheorghe Lazăr, fondatorul învăţământului în limba română din Ţara Românească

0
Gheorghe Lazăr este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească întrucât, în anul 1818, a înființat în București prima școală cu predare...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via