Mihaela Runceanu, o artistă talentată, a cărei viaţă a fost luată pe nedrept la 34 de ani

5 min


10
10 puncte

Mihaela Runceanu a fost cântăreață de muzică ușoară și profesoară de canto la Școala Populară de Artă din București, fiind una dintre cele mai iubite artiste din România de dinainte de Revoluţie.

Artista a adorat muzica dintotdeauna. „Cânt de când am învăţat să vorbesc. Poate chiar dinainte”, a afirmat, la un moment dat, artista. De asemenea, a învăţat toată viaţa pentru a se perfecţiona şi a oferi publicului mai mult. Însă viaţa sa s-a sfârşit într-un mod tragic şi controversat, la vârsta de doar 34 de ani.

Cine a fost Mihaela Runceanu

Mihaela Runceanu s-a născut la Buzău, în data de 4 mai 1955. După ce a terminat liceul local de muzică, pe care l-a absolvit ca şefă de promoţie, a urmat Conservatorul din București, unde a fost admisă cu nota 9,95. După absolvire, pe lângă cariera de solistă de muzică ușoară, a predat vioara la Brăila, apoi la Buzău.

Mihaela Runceanu după ce a fost admisă la Conservator

A revenit apoi în Bucureşti, unde fosta sa profesoară de canto a ieşit la pensie şi i-a predat ei catedra. Mihaela Runceanu le-a devenit îndrumător unora dintre cei ce aveau să ajungă printre cei mai populari artişti, printre care Mădălina Manole, Silvia Dumitrescu sau Adrian Enache.

A cunoscut succesul cu mai multe melodii și a fost premiată la o serie de festivaluri și concursuri. În data de 28 octombrie 1989, Mihaela Runceanu a avut ultimul concert, în cadrul spectacolului Start Melodii ’89. A fost chemată înapoi pe scenă, pentru bis, de 3 ori. Emoţia pe care a trăit-o în acele clipe a fost atât de puternică încât a îngenuncheat în faţa publicului. Mai mult, cu o zi înainte trăise o altă mare bucurie, lansând ultimul său disc, numit „Pentru voi, muguri noi”.[sursa]

Marţi seară am vorbit cu ea la telefon. Plângea de bucurie că i-a ieşit albumul. Cum spunea ea, dădea «apă la şoricei»… La un moment dat ne-a spus că sună cineva la uşă şi a închis telefonul. Asta a fost ultima convorbire„, a povestit mai târziu Nicolae Runceanu, tatăl Mihaelei.

• CITEŞTE ŞI:  Ioana cea Nebună, regina închisă timp de 46 de ani

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 04:00 di­mi­neaţa, telefonul familiei Runceanu a sunat din nou. Era un vecin de-ai fetei lor, care avea grijă de casă cât lipsea Mihaela din Bucureşti. „Ne-a întrebat dacă putem veni la Bucureşti, că «e o situaţie. S-a întâmplat ceva cu Mihaela». N-a pomenit nimic de sta­rea ei, dacă e la spital sau… Nu ştia cum să-mi spună. Imediat m-a fulgerat gândul că nu mai este. Am plecat într-un suflet şi, când am ajuns, scara blocului era plină de lume.”, a mai spus tatăl.

Mihaela Runceanu, ucisă la doar 34 de ani

Nimic nu prevestea că fatidica zi de 31 octombrie 1989 avea să fie şi ultima din viaţa Mihaelei. A fost toată ziua pe drumuri, să rezolve cât mai multe lucruri, iar seara, când a ajuns acasă, şi-a sunat părinţii să le spună vestea bună pe care o aflase şi anume despre noul său album, care deja se vindea foarte bine.

Mihaela Runceanu
Mihaela Runceanu în anul 1989

În acea seară l-a primit în casă pe Daniel Cosmin Ştefănescu, un tânăr care avea 21 de ani pe atunci, pe care îl cunoscuse prin intermediul unor prieteni. Acesta îi aducea frecvent casete video cu filme, la care se uitau împreună. Între ei ar fi fost o strânsă relaţie de prietenie şi nimic mai mult.

„Am ajuns la Mihaela in jur de ora 22:00. Imi aduc aminte ca a fost o intamplare ca am ajuns la ea. Eu nu mai trebuia sa ajung in seara aceea acolo, pentru ca vorbisem la telefon. Totusi am ajuns si ea a adormit.”, a spus ucigașul ulterior.

• CITEŞTE ŞI:  Frederic Bourdin, escrocul care s-a dat drept copilul dispărut al unei familii

În timp ce el se uita la film, Mihaela Runceanu a făcut o baie, apoi s-a întors în cameră și s-a așezat în pat. Tânărul a rămas pe un fotoliu, primind permisiunea să rămână peste noapte, în timp ce Mihaela s-a culcat.

Conform anchetei, Ştefănescu ar fi profitat de ocazie ca să adune lucruri din casă. Printre aceste lucruri se numărau un videocasetofon, un televizor, un magnetofon, ţigări, cafea şi băuturi. Mihaela Runceanu s-ar fi trezit însă din cauza zgomotului, moment în care bărbatul a atacat-o şi a strangulat-o.

„(…) A tăiat o bucată din cablul de la telefon și în câteva secunde a încercat s-o stranguleze. Mihaela s-a trezit din somn și s-a apărat cât a putut, însă în cele din urmă nenorocirea s-a consumat. După ce și-a definitivat oribila crimă, a luat tot ce era mai de preț din casă și a mers în balcon, acolo unde cântăreața avea depozitate mai multe canistre pline cu benzină. A turnat peste cadavru și apoi i-a dat foc. A părăsit locuința și a mers la iubita lui din acel moment.”, s-a arătat în rechizitoriul procurorilor.

Artista a fost condusă pe ultimul drum de o mulţime de rude, prieteni şi fani

Procesul şi teoriile conspiraţiei

În data de 2 noiembrie, la doar 36 de ore de la comiterea crimei, Daniel Cosmin Ștefănescu a fost prins de autorităţi și apoi a fost arestat. Procesul a durat trei luni, iar bărbatul a fost condamnat pentru omor la 25 de ani de închisoare, din care a ispășit 17 ani. A fost grațiat în anul 2006, printr-un decret semnat de Ion Iliescu. Avea 21 de ani când a intrat în celulă.

După eliberare, Ştefănescu a încercat să se angajeze la un magazin de haine din București, numai că lumea a început să îl recunoască. Au început întrebările din partea curioşilor în ceea ce privește decesul Mihaelei. Ulterior, criminalul şi-a refăcut viața în Marea Britanie.

• CITEŞTE ŞI:  Garda Pretoriană, ascensiunea de la gardieni ai împăraţilor, la decidenţi politici

„Mi-e bine. Am plecat în Anglia. Lucrez la un depozit, în apropiere de Londra. Nu vreau să mai ştiu nimic despre România. Orice este posibil dacă vrei cu adevărat. Motivaţia o găsim în noi dacă o căutăm adânc.”, spunea Ștefănescu, în anul 2017.

Printre cei care s-au îndoit de varianta oficială şi care au crezut că pentru crima asupra Mihaelei nu s-a făcut dreptate pe deplin a fost chiar mama artistei, Lenuța.

„Domnule procuror, eu, ca mamă cu sufletul greu de durere, simt că fetiţa mea nu a fost ucisă pentru jaf (aşa cum încearcă să se susţină), ci din dorinţa de a-i curma cariera artistică, carieră care, probabil, ameninţa poziţiile altor vedete de muzică uşoară (…) Jaful şi tot ce s-a făcut n-au fost decât un pretext.

Deci, în spatele criminalului se află autorii morali ai crimei. Cât a fost el constrâns (criminalul) să spună adevărul? Dacă am admite că jaful a fost mobilul crimei, el putea să înfăptuiască acest lucru fără să o ucidă, pentru că a avut «n» ocazii să o facă. După cum se știe, Mihaela pleca în turneu 2-4 zile în mod frecvent… Domnule procuror, am convingerea că asasinul Mihaelei a fost plătit ca să facă această crimă (…). Eu cred că el nu a acţionat singur.

Nu se poate, nu mă pot împăca cu gândul că pentru soluţionarea acestui caz sunt suficiente numai declaraţiile criminalului. Ar fi prea simplu, deoarece nu pentru jaf a fost ucisă Mihaela. Vă doresc reuşită şi vă mulţumesc din suflet pentru ceea ce veţi face pentru Mihaela.”, a scris femeia într-o scrisoare adresată procurorului de caz.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

10
10 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via