Jean Paul Getty, miliardarul care a refuzat să plătească răscumpărarea pentru nepotul său răpit

Noutăţi

Jean Paul Getty a fost numit la jumătatea secolului trecut, mai întâi de Revista Fortune şi apoi de Guinnes Book of Records, drept cel mai bogat om al planetei. Cu toate acestea, a rămas în istorie drept miliardarul care a refuzat să plătească răscumpărarea pentru nepotul său răpit de mafioţi.

La acea vreme, activele sale se ridicau la o valoare de circa 6 miliarde $, ceea ce astăzi ar fi însemnat în jur de 30 de miliarde $.

John Paul Getty III a fost nepotul miliardarului, care avea vârsta de 16 ani în anul 1973.

Pe 10 iulie 1973, la ora 3 dimineața, John Paul Getty III a fost răpit de una dintre cele mai periculoase grupări infracţionale din Italia: ‘Ndrangheta. Tânărul se plimba pe străzile Romei când a fost răpit de mafioţi.

Grupul mafiot din Calabria se ocupa de mult timp cu răpiri de persoane în Peninsulă. Era o afacere. În mod evident, pentru eliberarea victimelor erau cerute sume importante de bani. Totuşi, răpirea lui J. P. Getty III avea să fie o adevărată lovitură pentru ‘Ndrangheta.[sursa]

J. P. Getty III era o pacoste

Tânărul american aparținea unei dintre cele mai bogate familii din acea vreme. Averea familiei sale era uriașă, clădită de bunicul său, Jean Paul Getty, care deținea o uriașă companie petrolieră.

Astfel, J. P. Getty era considerat cel mai bogat om din lume în acea perioadă. În realitate, miliardarul socotea fiecare cent şi nu-i scăpa nicio oportunitate de a face bani. De exemplu, J. P. Getty a instalat telefoane cu plată în interiorul proprietății sale luxoase Sutton Place, din Surrey. 

Încă de la o vârstă fragedă, Getty al treilea a fost o adevărată pacoste pentru familia sa. A fost dat afară dintr-un internat englezesc din Roma, după ce a vandalizat pereții școlii.

• CITEŞTE ŞI:  Frumoasa Giulia Farnese, amanta Papei Alexandru al VI-lea, unul dintre cei mai controversaţi papi din istorie

Până la vârsta de 15 ani, Getty III trăia un stil de viață boem. Participa la demonstrații de stânga, mergea în cluburi de noapte și bea și fuma în exces.

A fost și arestat de poliția italiană, după ce a fost surprins aruncând un cocktail Molotov în timpul unei manifestații de stânga, iar din cauza actului său au fost incendiate numeroase mașini și motociclete.

Răpirea lui J. P. Getty III

Organizaţia mafiotă ‘Ndrangheta a pus mâna pe John Paul Getty III în anul 1973.

La doar două zile de la dispariția tânărului, mama sa a primit un apel anonim. Răpitorii cereau 17 milioane de dolari în schimbul revenirii sale în siguranță.

Mama tânărului nu avea bani. Cel puţin, nicidecum această sumă pentru a-și răscumpăra fiul. Când ea le-a transmis răpitorilor acest lucru, mafioții i-au transmis: „Ia-i din Londra.”.

Aceştia se refereau la fostul ei soț, de care divorţase după ce a devenit dependent de droguri şi alcool și la fostul ei socru, miliardarul J. P. Getty, care locuiau în capitala Angliei.

De asemenea, mama lui Getty III a primit și o telegramă din partea mafioților: „Dragă mamă, de luni am căzut în mâinile răpitorilor. Nu-i lăsa să mă ucidă”.

Jean Paul Getty a refuzat să plătească răscumpărarea pentru nepotul său

Fiind contactat de mama tânărului, Jean Paul Getty a refuzat să plătească răscumpărarea uriaşă cerută de răpitori pentru eliberarea băiatului. Miliardarul a considerat că este o metodă de a face rost de bani de la el.

De-a lungul deliberărilor dintre familia sa și răpitorii săi, John Paul Getty III a fost ținut în lanț, într-o peșteră din munții Calabriei. Acolo a fost bătut și torturat în mod regulat.

• CITEŞTE ŞI:  Mauro Prosperi, sportivul care a rătăcit prin deşert vreme de 10 zile, fără mâncare şi apă

În luna noiembrie, la patru luni de când a fost răpit, mafioţii au decis să treacă la lucruri mai serioase.

I-au tăiat tânărului o ureche și o șuviță din păr, pe care le-au pus într-un ziar alături de următorul mesaj: „Acesta este urechea lui Paul. Dacă nu primim bani în zece zile, va veni cealaltă ureche. Cu alte cuvinte, el va ajunge în bucățele acasă”.

Acesta a fost momentul în care Getty Senior a decis să rupă puțin din averea sa imensă în schimbul vieții nepotului său.

Negocierea cu mafioţii

J. P. Getty, avar cum era, îşi dorea ca nepotul său să scape cu viaţă, însă nici de la avere nu şi-a luat gândul.

Astfel, din cele 17 milioane de dolari cerute iniţial de răpitori, s-a negociat până la suma de 2,9 milioane de dolari.

Aceasta era suma maximă pe care miliardarul a oferit-o răpitorilor. Din această sumă, întrucât doar 2,1 milioane de dolari putea deduce la impozit, i-a mai oferit cu împrumut său 800.000 de dolari.

Asta nu e tot. La cei 800.000 de dolari, Jean Paul Getty a cerut o dobândă de 4% pe an, pe care fiul său urma să o achite.

refuzat să plătească răscumpărarea
J. P. Getty III după eliberare

În captivitate, Getty III împlinise vârsta de 17 ani.

A fost descoperit pe o autostradă acoperită cu zăpadă între Roma și Napoli, la 15 decembrie 1973, la scurt timp după ce răpitorii și-au primit banii.

Arestarea mafioţilor şi soarta lui Getty III

În cele din urmă, nouă dintre răpitori au fost arestați, inclusiv membri de rang înalt din ‘Ndrangheta, însă doar două persoane au fost condamnate ulterior.

• CITEŞTE ŞI:  De ce fizicienii caută materia întunecată la 2 kilometri sub pământ

Răpirea sa a avut urmări grave pentru tânărul Getty. Devenise alcoolic și dependent de droguri.

refuzat să plătească răscumpărarea

În anul 1981, la 25 de ani, a suferit un accident vascular cerebral debilitant după ce a luat un cocktail cu Valium, metadonă și alcool.

Acest lucru i-a provocat insuficiență hepatică și un accident vascular cerebral, lăsându-l cvadriplegic și parțial orb.

John Paul Getty III a murit în anul 2011, la vârsta de 54 de ani, din cauza bolilor cauzate de atacul cerebral.

Nu s-a recuperat niciodată după accidentul vascular și și-a petrecut restul zilelor în casa sa din Beverly Hills, care a fost transformată, cu ajutorul averii moștenite de la bunicul său, într-un spital privat de înaltă tehnologie.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Li Ching Yuen

Legenda lui Li Ching-Yuen, bărbatul care ar fi trăit 256 de ani şi cât...

0
Li Ching-Yuen a fost un erborizator chinez și maestru al artelor marțiale despre care se spune că ar fi trăit până la vârsta de...
anna nicole smith

Anna Nicole Smith – viaţa dramatică a divei care s-a măritat cu un miliardar...

0
Anna Nicole Smith îşi dorea să fie Marilyn Monroe şi, în multe aspecte, vieţile lor au semănat destul de bine. Ambele au avut vieţi...
cai căzut într-un lac îngheţat

Fermierii au salvat şapte cai care au căzut într-un lac îngheţat

0
Imagini impresionante au fost surprinse într-o zonă îngheţată din Rusia, unde şapte cai care au căzut într-un lac îngheţat au fost salvaţi la timp...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via