Ţara în care guma de mestecat este interzisă de 30 de ani. Ce riscă cei care mestecă gumă în Singapore

2 min


1
1 punct

În lume există tot felul de interdicţii ciudate, pe care unii le consideră de-a dreptul aberante. Una dintre cele mai ciudate legi o reprezintă cea prin care guma de mestecat a fost interzisă în Singapore, de mai bine de 30 de ani.

Singapore este un stat modern și dezvoltat, care se mândrește cu ordinea şi curăţenia de pe străzile sale. Dar dacă aveţi de gând să vizitaţi această țară, ar fi bine să ștţi că există o lege prin care a fost interzisă guma de mestecat.

Guma de mestecat interzisă în Singapore de peste 30 de ani

Guma de mestecat a fost interzisă printr-o lege în anul 1992, această interdicţie fiind promovată de către primul premier al țării, Lee Kuan Yew. Motivul acestei măsuri a fost acela de a păstra curățenia de pe străzi și de a preveni vandalismul, deoarece guma de mestecat lipită pe trotuare, bănci, uși de lift sau senzori de tren cauza probleme și costuri suplimentare pentru salubritate.

Lee Kuan Yew a fost un lider autoritar, care a transformat Singapore dintr-un mic port, într-un important centru al comerțului mondial. Premierul a impus o serie de legi stricte pentru a disciplina populația și a asigura stabilitatea și prosperitatea țării. Printre aceste legi se numără și cele care interzic aruncarea gunoiului în spațiul public, desenarea de graffiti, traversarea prin locuri nepermise, scuipatul sau urinarea altundeva decât într-o toaletă.[sursa]

guma de mestecat

Sancțiuni şi excepţii

Interdicția nu se aplică tuturor tipurilor de gumă de mestecat. În anul 2004, ca urmare a unui acord de liber schimb între Statele Unite ale Americii și Singapore, guma de mestecat cu efecte terapeutice a fost permisă. Astfel, cei care vor să se lase de fumat sau să-și îmbunătățească sănătatea orală pot cumpăra gumă de mestecat cu nicotină sau xilitol, dar numai cu rețetă medicală.

• CITEŞTE ŞI:  Epava de la Costineşti a fost ruptă în două şi va dispărea de tot. Povestea fascinantă a navei care a aparţinut lui Aristotel Onasis

Cei care încalcă interdicția pot fi amendați sau chiar băgaţi după gratii. De exemplu, în anul 2004, un bărbat a fost amendat cu 190 de dolari singaporezi (circa 100 de euro) pentru că a aruncat o gumă de mestecat pe stradă. În anul 2010, un alt bărbat a fost condamnat la o lună de închisoare pentru că a lipit guma de mestecat pe senzorii ușii de la metrou.

Beneficii ale gumei de mestecat

  • Elimină respirația urât mirositoare și face respirația proaspătă;
  • Stimulează secreția de salivă, care ajută la neutralizarea acidului dăunator pentru dinți și la îndepărtarea resturilor alimentare;
  • Îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare prin creșterea fluxului sangvin către creier;
  • Reduce poftele alimentare și senzația de foame prin ocuparea gurii;
  • Previne cariile dentare prin conținutul de xilitol, care inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunatoare.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide