Cel mai lung pod maritim din lume. A costat 20 mld. $, dar este aproape nefolositor

Noutăţi

Cel mai lung pod maritim din lume face legătura între oraşele Zhuhai, Hong-Kong şi fosta colonie portugheză, Macao.

Deşi podul este un adevărat miracol ingineresc, când vine vorba de eficienţă, lucrurile stau cu totul diferit, fiind considerat o investiţie cu totul nereuşită.

Cel mai lung pod maritim din lume

Valoarea investiţiei s-a ridicat la circa 20 de miliarde de dolari, podul fiind construit într-o perioadă de 9 ani.

Podul are o lungime de 55 de kilometri. Acesta reduce timpul de deplasare la sub 40 de minute, de la patru ore cât dura anterior o călătorie între Macao şi Hong Kong.

De asemenea, construcţia include şi un segment foarte complicat din punct de vedere tehnic. Este vorba despre un tunel submarin, între două insule artificiale, construit pentru a permite tranzitul vaselor comerciale în zonă.[sursa]

cel mai lung pod
cel mai lung pod

La construcţia podului s-au folosit 400.000 de tone de oţel. Asta înseamnă o cantitate de aproape cinci ori mai mare decât la celebrul Golden Gate din San Francisco. În plus, podul a fost construit să reziste la super-taifunuri, la vânturi puternice şi la cutremure de până la 8 grade pe scara Richter.

Autoritățile chineze spun că realizarea acestui pod este parte a unui plan de constituire a unei zone metropolitane speciale denumită Greater Bay Area. Aceasta ar încorpora 11 oraşe din zona de coastă, cu 68 de milioane de locuitori, incluzând aici şi Macao şi Hong Kong.

Cea mai mare risipă de bani din istoria recentă

După cum spuneam şi la începutul articolului, podul reprezintă o reuşită din punct de vedere ingineresc. Dar eficienţa este extrem de redusă.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cel mai greu element din Universul cunoscut? În mod surprinzător, este creat de om

La câţiva ani de când a fost dat în folosinţă, pe cel mai mare pod maritim din lume abia dacă vezi câte o maşină trecând.

Autovehiculele înmatriculate în China continentală nu pot folosi acest pod, întrucât nu au voie să intre în Hong Kong sau Macao. De asemenea, cele înmatriculate în Macao nu se pot deplasa în China continentală sau în Hong Kong. Astfel, doar unele autovehicule care au o permisiune din partea tuturor celor trei entităţi administrative pot circula pe acest pod. Iar numărul de astfel de autovehicule este foarte redus.

Vizionaţi în materialul de mai jos o călătorie pe cel mai mare pod maritim din lume


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

podul anghel saligny

Podul Anghel Saligny, pentru care inginerul a garantat cu propria viaţă

0
Podul Anghel Saligny, în prezent denumit Podul Carol I, a fost construit între anii 1890 și 1895, acesta fiind o necesitate, după ce Dobrogea...
jose mujica

Jose Mujica, cel mai sărac preşedinte din lume

0
Jose Mujica, fostul preşedinte al Uruguayului, este considerat a fi cel mai sărac preşedinte din lume. În contrast cu un politician obişnuit, care de...
lev tolstoi

Viaţa lui Lev Tolstoi: de la copilăria umbrită de moarte, la capodopere literare şi...

0
Lev Tolstoi, unul dintre cei mai mari scriitori din toate timpurile, a avut o viață marcată de pierderi tragice, căutări spirituale și o creativitate...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via