Cum era viaţa în Arabia Saudită înainte de descoperirea petrolului

Noutăţi

Arabia Saudită este cea mai mare țară din Peninsula Arabă și cea mai mare țară arabă din Asia de Vest. Arabia Saudită este una dintre cele mai bogate ţări din lume în prezent, făcând parte din G20 – grupul celor mai puternice 20 de economii ale lumii. Însă, înainte de descoperirea petrolului, viaţa era total diferită în această ţară.

Locuită din mileniul I î.Hr. de triburi arabe care au întemeiat mici regate efemere, Peninsula Arabică a fost unificată pentru prima dată, între 630 și 635, de Mahomed, întemeietorul Islamului.

Din acest loc au pornit cavalerii arabi care au răspândit noua religie prin Africa de Nord până în Spania, iar în Asia până în inima Indiei.

Odată cu decăderea Califului Abbasid, în Peninsula Arabică au luat naștere, în secolele IX-X, mici principate feudale, care au ajuns, în secolul al XVI-lea sub suzeranitatea Imperiului Otoman, situație menținută, cu întreruperi, până în anul 1918.

Arabia Saudită înainte de descoperirea petrolului

Arabia Saudită înainte de descoperirea petrolului

Înainte de descoperirea petrolului, Arabia Saudită nu era o naţiune bogată. De fapt, populaţia era mult mai mică decât în prezent, având un buget anual modest.

Oamenii se ocupau în principal cu agricultura şi meşteşugăritul. În oraşele de coastă se ocupau cu comerţul, însă nu aveau foarte multe bunuri pentru export.

În cele mai multe cazuri, localnicii trăiau împreună cu familia extinsă în case construite dintr-un fel de lut. În contrast, cealaltă componentă a populaţiei o reprezentau beduinii, acei arabi nomazi, care trăiau în triburi şi care mai pot fi găsiţi şi astăzi în coasta estică a deșertului Arabiei.

• CITEŞTE ŞI:  Ultimele cuvinte ale pilotului înainte de "cel mai mortal" accident de avion, soldat cu moartea tuturor celor 135 de pasageri

Populaţia era în mare parte analfabetă, iar educaţia era practic la pământ. Societatea era strict divizată în funcție de sex, femeile având un rol limitat și restricționat în societate.

De asemenea, pelerinajele în oraşele Mecca şi Medina au reprezentat o sursă de venit din partea milioanelor de turişti care au vizitat Arabia Saudită în fiecare an.

În general, viața în Arabia Saudită înainte de descoperirea petrolului era una austeră și tradițională, cu o economie predominant agricolă și o societate strict reglementată de legile și tradițiile islamice.

Anul 1938 a schimbat Arabia Saudită

Pe 3 martie 1938, o sondă deţinută de o companie americană a făcut o descoperire în oraşul Dhahran din Arabia Saudită. Această sondă a descoperit ceea ce avea să fie cea mai mare sursă de petrol din lume. Aşadar, Arabia Saudită stătea, la propriu, pe o avere. Această descoperire avea să schimbe radical atât din punct de vedere fizic, dar şi politic Arabia Saudită, precum şi întregul Orient Mijlociu.

În prezent, Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de petrol din lume. Ţara s-a schimbat cu o viteză ameţitoare, iar mulţi şeici au devenit miliardari.

Totuşi, petrolul nu este singurul element care a dus Arabia Saudită în primele 20 de economii ale lumii. Există multe exemple de ţări precum Irak, Iran sau Venezuela, care au rezerve uriaşe de petrol, însă nu se pot dezvolta în acelaşi mod.

Pe lângă petrol, este nevoie de o guvernare eficientă, orientată către performanţă şi dezvoltare. De asemenea, educaţia reprezintă o altă componentă importantă în acest sens. Toate aceste elemente au făcut dintr-o ţară săracă, într-o perioadă de circa 50 de ani, o putere economică mondială.

• CITEŞTE ŞI:  Câţi oameni au murit în spaţiu în toată istoria?

Investiţii pentru transformarea deşertului

După cum spuneam, conducerea eficientă a statului şi educaţia sunt factori esenţiali în dezvoltarea unui popor.

Deşi unii şeici fac cheltuieli şocante, pe produse de lux, acest lucru nu înseamnă că nu se fac investiţii. Ţara are o cu totul altă faţă nu doar în ceea ce priveşte infrastructura, ci şi dezvoltarea durabilă. Astfel, există zone întregi care în trecut erau deşerturi, care astăzi sunt oaze verzi, ce produc alimente de calitate.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

platon curiozităţi

10 curiozităţi despre Platon, unul dintre cei mai influenţi oameni din istorie. Cum a...

0
Platon a fost un filozof din Atena care a trăit la sfârșitul secolului al V-lea și începutul secolului al IV-lea î.Hr, fiind născut în...
viaţa de pe Pământ va fi sufocată

Când va scădea atât de mult nivelul de oxigen, încât viaţa de pe Pământ...

0
Inspiră adânc și savurează momentul, pentru că nu va mai dura mult. Am glumit. Poţi sta liniştit, cel puţin deocamdată. Un nou studiu estimează...
orasul stat ur

Oraşul-stat Ur, primul mare oraş al omenirii

0
Ur a fost un oraș-stat sumerian, dezvoltat în sudul Mesopotamiei, fiind primul mare oraș dintre fluviile Tigru și Eufrat. A fost unul dintre cele...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via