Jean Hilliard, femeia care a fost îngheţată timp de 6 ore, dar a supravieţuit

3 min


10
10 puncte

Jean Hilliard este un exemplu care confirmă încă o dată faptul că organismul uman este o creaţie biologică (încă) extrem de complexă şi misterioasă.

Deşi nu este singurul caz în care o persoană reuşeşte să supravieţuiască în condiţii extreme de temperatură scăzută, este poate unicul în care un om ajunge cu funcţiile vitale aproape de zero, fiind practic congelat.

Jean Hilliard s-a născut în anul 1961, în oraşul Lengby, din statul american Minessota.

În data de 20 decembrie 1980, pe când avea 19 ani, a fost implicată într-un accident rutier, după ce maşina sa a derapat şi a părăsit partea carosabilă. Tânăra se întorcea spre locuinţa părinţilor săi, după ce fusese în vizită la o prietenă.

Jean nu a mai putut scoate maşina din şanţ şi s-a decis să o abandoneze. De teamă ca nu cumva să moară de frig, fata a decis să plece pe jos către locuinţa unui prieten care era la o distanţă relativ scurtă, pe nume Wally Nelson.

jean hillard

Jean Hilliard, îngheţată la -30°C

Temperatura de afară era de -30 de grade Celsius, iar casa acestui prieten se afla la o distanță de circa 3 km. Jean mergea contra vântului, iar acest lucru făcea ca drumul să fie şi mai greu de parcurs.

Desi a reuşit să parcurgă o mare parte din drum, fata s-a prăbuşit chiar în apropierea casei lui Wally Nelson.

Din cauza extenuării, Jean a căzut inertă. Spre ghinionul său, nu doar vremea făcea că nimeni să nu treacă pe drum, ci şi faptul că totul s-a întâmplat în jur de ora 01:00.

Citeşte şi:  Regina Tomiris, cea care a învins măreaţa armată a Imperiului Persan

Dimineaţă, în jurul orei 07:00, după 6 ore în care tânăra a stat în gerul năprasnic, Wally Nelson a ieşit din casă şi i-a găsit trupul aproape congelat. „Era ca o bucată de carne băgată la congelator”, după cum scria ziarul New York Times la acea vreme.[sursa]

Tânărul a crezut iniţial că prietena lui era moartă, întrucât fața fetei era de o culoare cenuşie. Cu toate acestea, s-a grăbit să o ducă la spital, sperând că medicii o vor salva.

„Am apucat-o de guler şi am tras-o pe verandă. Credeam că este moartă. Totuşi, am văzut câteva balonaşe ieşindu-i din nas şi am băgat-o în maşină, după care am plecat la spital.”, a povestit Nelson la un postul public de radio din Minessota.

Doctorii, luaţi prin surprindere

Ajunşi la spital, doctorii au spus că pielea ei era prea tare pentru a o străpunge cu un ac hipodermic. De asemenea, temperatura corpului ei era prea mică pentru a putea fi înregistrată cu un termometru, iar ochii nu răspundeau la lumină. Totuşi, fata avea puls, inima bătându-i de 12 ori pe minut.

În condiții extreme, corpul uman încearcă să protejeze organele interne, în detrimentul extremităților. Temperatura internă a lui Jean Hilliard era mult peste 0, astfel că organele ei încă erau protejate.

Corpul ei rigid era un semn al hipotermiei severe, cauzat de rigiditatea mușchilor. Aşadar, organismul nu era tocmai congelat, în sensul în care nu s-au format cristale de gheaţă care să pună în pericol membrana celulelor. Vorbim despre un proces asemănător cu rigor mortis.[sursa]

Citeşte şi:  Cimitirul Piraţilor din Madagascar, locul de veci al tâlharilor mărilor

Medicii, care nu mai întâlniseră un astfel de caz, au încercat să o încălzească folosind pansamente calde şi pături electrice.

Două ore mai târziu, Jean a intrat în convulsii violente și și-a recăpătat cunoștința. Către seară, fata a început să-şi mişte mâinile, iar în decurs de trei zile a recăpătat şi controlul asupra picioarelor.

După 49 de zile în care a stat sub observaţie medicală Jean Hilliard a fost externată. Spre uimirea doctorilor, tânăra nu a pierdut nici măcar un deget și nici nu a suferit vreo deteriorare permanentă a creierului.

Cazul tinerei a devenit cunoscut în întreaga lume, fiind un mister medical încă neînţeles în totalitate.[Verificarea surselor]

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

10
10 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide