Misterul de la Naupa Huaca. Un portal străvechi ascuns sau o construcţie ritualică a incaşilor?

2 min


1
1 punct

Naupa Huaca este un sit arheologic enigmatic, situat în apropiere de Valea Sacră a Perului, una dintre cele mai vizitate zone turistice din țară. Numele său înseamnă „loc sacru vechi” în limba quechua, vorbită de incași și de popoarele preincașe.

Pentru a ajunge la acest loc, trebuie să intri într-o vale laterală, unde majoritatea transportatorilor nu merg, și să urci sute de trepte construite de incași, printre ruinele unor terase agricole. Apoi, intri într-o peșteră naturală, care pare să fi fost creată de un cutremur sau de alt eveniment catastrofal, care a spart stânca. La intrarea în peșteră, există construcții din perioada incașă, din piatră brută și mortar de lut, dar ceea ce se află în interior este un mare mister.

În interiorul peșterii, se găsește un bloc mare de andezit, o rocă dură de origine vulcanică, care a fost sculptat cu trei nișe, suficient de mari pentru ca o persoană să încapă în ele. Nu se știe dacă incașii au făcut această sculptură, deoarece designul său nu se potrivește cu cel tipic al acestei culturi.[sursa]

Și mai adânc în interior, se află ceea ce s-ar putea numi o „ușă falsă”, cioplită din stânca de andezit. Din nou, este suficient de mare pentru ca o persoană să stea în ea confortabil. Aceste clădiri misterioase ridică multe întrebări, cum ar fi: cine și când le-a construit? Cum și de ce le-a construit? Ce tip de tehnologie a folosit? Ce semnificație aveau pentru cei care le-au folosit? Ce secrete ascund?

Naupa Huaca
Construcţiile misterioase de la Naupa Huaca au stânit multe dezbateri între cercetători

Construcţiile misterioase de la Naupa Huaca

Unii cercetători, cum ar fi Brien Foerster, autorul mai multor cărți despre misterele antice din Peru, susțin că aceste clădiri nu sunt de origine incașă, ci mult mai vechi, aparținând unei civilizații necunoscute, care ar fi avut o tehnologie avansată, capabilă să manipuleze piatra cu ușurință, creând forme aproape perfecte, suprafețe netede și linii drepte.

• CITEŞTE ŞI:  Rechinul Marele Alb inspiră teroare. Dar pentru acest animal, este o simplă pradă

Foerster susţine că aceste clădiri sunt mult mai vechi decât cele incașe, aparținând unei civilizații necunoscute, care ar fi trăit înainte de ultima eră glaciară, adică acum mai mult de 10.000 de ani.

Cercetătorii compară aceste clădiri cu alte situri megalitice din Peru, cum ar fi Sacsayhuaman, Ollantaytambo sau Machu Picchu, unde se observă o diferență de calitate și de stil între construcțiile incașe și cele preincașe.

Oamenii de ştiinţă susțin, de asemenea, că aceste clădiri ar avea o funcție ritualică sau astronomică, fiind conectate la un sistem de căi sacre, numite ceque, care radiau din Cusco, centrul Imperiului Incaș. Se speculează că aceste clădiri ar putea fi chiar niște portaluri ascunse, care ar permite accesul la alte dimensiuni sau la alte locuri de pe Pământ.

Alți cercetători, cum ar fi Jean-Pierre Protzen, profesor de arhitectură la Universitatea Berkeley din California, resping aceste teorii și afirmă că aceste clădiri sunt de origine incașă, fiind rezultatul unor tehnici de construcție sofisticate, dar nu imposibile, folosind unelte simple, cum ar fi pietre, lemn și frânghii.

Profesorul Protzen explică faptul că incașii aveau o mare cunoaștere a proprietăților și a fracturilor rocilor, fiind capabili să le cioplească și să le potrivească cu mare precizie.

Jean-Pierre Protzen susține, de asemenea, că aceste clădiri aveau o funcție religioasă, fiind considerate huaca, adică locuri sacre, unde se aduceau ofrande și se făceau ceremonii în onoarea zeilor și a strămoșilor. În acest context, profesorul Protzen interpretează nișele și ușa falsă ca simboluri ale intrării în lumea de dincolo, unde se aflau forțele supranaturale.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via