Oraşul Shibam, supranumit Manhattan din deşert datorită arhitecturii deosebite

2 min


13
13 puncte

Oraşul Shibam Hadramawt, din Yemen are o istorie bogată, care datează din urmă cu peste 1.700 de ani. Datorită arhitecturii sale spectaculoase, a primit supranumele de „Manhattan din deşert”.

Prima atestare a oraşului datează din secolul al II-lea, pe când era capitala Regatului Hadramawt, în prezent pe teritoriul statului Yemen.

Arhitectura care i-a adus renumele de Manhattan din deşert

Casele din Shibam sunt făcute din cărămizi de lut, asemănătoare chirpicilor tradiţionali de pe meleagurile noastre.

Diferenţa dintre clădirile din Shibam şi casele de la noi este că aceste imobile sunt de fapt nişte turnuri care au între 5 şi 11 etaje, fiecare etaj având un număr diferit de camere.

Stilul arhitectural deosebit nu a fost realizat doar pentru a arăta bine. Aceste turnuri îi proteja pe locuitori de atacurile beduinilor.

Deşi oraşul Shibam există de peste 1.700 de ani, cea mai mare parte a clădirilor actuale datează din secolul al XVI-lea. Multe dintre ele au fost reconstruite în mai multe rânduri.

După cum putem anticipa, materia primă din care au fost ridicate turnurile nu este cea mai trainică, având nevoie de întreţinere constantă. Ameninţările sunt reprezentate de vânt, ploi şi eroziunea produsă din cauza soarelui prea puternic.

Orașul Shibam și zidurile sale de apărare au fost incluse în anul 1982 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.[sursa]

manhattan din deşert
manhattan din deşert

Planificare urbană

Shibam este considerat a fi cel mai vechi oraş cu zgârie-nori din lume.

• CITEŞTE ŞI:  Circul lui Nero s-a aflat în Vaticanul de azi. A fost locul în care a fost ucis Sf. Petru

De asemenea, este unul dintre cele mai vechi şi mai bune exemple de planificare urbană, bazându-se pe principiul dezvoltării în plan vertical. De aici provine şi porecla de „Manhattan din deşert”, făcând referire la asemănarea cu cartierul Manhattan din New York, SUA.

Oraşul are unele dintre cele mai înalte construcţii din lut din lume, unele având o înălţime de peste 30 de metri.

Pentru a proteja pereţii de eroziune, localnicii aplică periodic noi straturi de lut şi var.

Oraşul este înconjurat de un zid fortificat, care aveau un important rol defensiv în trecut.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

13
13 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via