Cel mai scump condiment din lume costă mai mult decât aurul. De ce este şofranul atât de valoros

3 min


3
3 puncte

Crocus sativus este o plantă mediteraneană din care se extrage șofran – cel mai scump condiment din lume, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.

Șofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume. Originile nu sunt certificate însă par a se situa în Orientul Mijlociu.

Acest condiment a fost utilizat încă din antichitate de către egipteni, greci, romani și perși pentru a aromatiza mâncarea, a colora țesăturile, a parfuma templele sau a trata diverse boli.[sursa]

Șofranul este cultivat în mai multe țări din Europa, Asia și Africa, dar cel mai mare producător este Iranul, care asigură peste 90% din producția mondială. Alte țări care cultivă șofran sunt Spania, Grecia, India, Maroc și China. În România, există câteva ferme care se ocupă de cultivarea șofranului, în special în zona Transilvaniei.

şofran cel mai scump condiment
Şofran uscat, gata de utilizat la gătit

De ce este şofranul cel mai scump condiment din lume

Un kilogram de șofran poate costa între 3.000 și 10.000 de euro, fiind numit şi „aurul roşu”. Şofranul este cel mai scump condiment din lume deoarece pentru 1 kilogram de condimente trebuiesc recoltate între 130.000 și 250.000 de flori, din care se rețin numai stigmatele (adică partea superioară a pistilului, care este divizată în 3 fire). Acestea se usucă până la pierderea a 4/5 din umiditatea lor, reducându-şi astfel greutatea.

De asemenea, un alt element care contribuie la preţul ridicat al şofranului îl reprezintă faptul că este o cultură manuală, care nu suportă mecanizare decât într-o mică măsură, respectiv doar ceea ce ţine de lucrările solului.

• CITEŞTE ŞI:  Piramidele nubiene din Regatul Kuş, construite în urmă cu mii de ani

După cum spuneam, fiecare floare produce doar 3 stigmate, care au o culoare portocalie strălucitoare, care transportă polenul ca parte a sistemului reproducător feminin al florii, iar mai târziu se transformă în cel mai valoros condiment din lume.

La toate acestea, trebuie să adăugăm faptul că această plantă înflorește doar în anumite părți ale lumii timp de câteva săptămâni din an, iar acest lucru complică şi mai mult lucrurile.

Odată culese, acestea firele de şofran sunt incredibil de fragile și trebuie manipulate cu grijă, ceea ce face ca procesul de cultivare să fie și mai complex și mai scump. Stigmatele sunt apoi transformate în forma mai familiară de șofran deshidratat, fiind întinse pe tăvi și uscate încet pe focuri de cărbuni. Din nou, acest lucru sporește costurile, deoarece este un proces care necesită mult timp și care nu poate fi grăbit.

şofran cel mai scump condiment
Doar cele trei fire firave ale florii devin condiment după recoltare

Merită şofranul acest preţ?

Prețul de piață pentru șofran se situează între 3.000 și 10.000 de euro pe kilogram, în funcţie de mai mulţi factori. Astfel, nu este deloc surprinzător faptul că există mai multe alternative contrafăcute.

Totul, de la mătase de porumb vopsită până la flori de șofran, fibre de sfeclă și pur și simplu bucăți de hârtie roșie au fost trecute în mod istoric drept șofran, în timp ce șofranul măcinat este adesea amestecat cu turmeric, scoarță sau paprika – care este un condiment interesant în sine, deoarece surprinzător de puțini oameni par să știe din ce este făcută paprika.

• CITEŞTE ŞI:  Alexandru Nicolschi, spionul sovietic devenit şef al Securităţii în România

Cheia pentru identificarea șofranului autentic, de înaltă calitate, stă în aroma sa, ceea ce înseamnă că este ținut la standarde înalte în timpul procesului de producție, iar stigmenele submediocre nu vor ajunge în condimentul final. Nici această aromă nu este ușor de menținut, așa că șofranul are un termen de valabilitate scurt și trebuie depozitat corespunzător.

Așadar, merită şofranul acest preţ? La final, cel mai scump condiment din lume se dovedește a fi un produs vegetal destul de versatil și impresionant.

Șofranul este folosit în diverse preparate culinare din întreaga lume, cum ar fi paella spaniolă, risotto italian, pilaf oriental sau dulciuri indiene. Șofranul are un gust ușor dulceag și pământiu și o aromă florală, oferind mâncărurilor o nuanță galben-portocalie. Pentru a beneficia de proprietățile sale, se recomandă să se folosească doar câteva fire de șofran la o porție de mâncare.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via