Milioane de oameni din China locuiesc în peşteri săpate în pământ, numite yaodong

3 min


38
38 puncte

În contrast total cu viaţa civilizaţă a secolului XXI şi cu puterea economică a Chinei, unde oamenii locuiesc în case moderne şi dispun de toate facilităţile, există o populatie de peste 30 de milioane de chinezi, care locuiesc în peşteri asemănătoare celor din Epoca de Piatră, numite yaodong.

De mai bine de patru mii de ani, pe platoul Loess din Nordul Chinei, oamenii locuiau în peşteri cunoscute sub numele de yaodong. Acest cuvânt se traduce din chineză prin „casa peşteră”. Unele dintre aceste locuinţe din peşteră sunt sculptate în afara dealurilor, în timp ce altele sunt săpate vertical, în pământ, pentru a forma o curte înaltă, din care camerele sunt excavate orizontal.

Totuşi, trebuie menţionat că aceste căsuțe nu sunt preistorice din punctul de vedere al confortului. Există canalizare, energie electrică și căldură. Ceea ce le lipseşte este doar lumina zilei.

Platoul Loess, situat în valea râului Wei din provinciile Shaanxi şi Shanxi, a fost extrem de important pentru istoria chineză. A constituit unul dintre cele mai vechi leagăne ale civilizaţiei chineze. Platoul a fost format prin depunerea de particule foarte fine de sol suflate de furtunile de vânt de-a lungul a milioane de ani. Ca rezultat, solul este foarte fin şi argilos. De asemenea, este foarte fertil şi uşor de săpat, făcând ca peşterile să reprezinte opţiune rezonabile.[sursa]

locuiesc în peşteri

Viaţa oamenilor care locuiesc în aceste peşteri denumite yaodong

Primele yaodong-uri au apărut în perioada dinastiei Xia din China, cu aproximativ 4000 de ani în urmă. Au crescut în popularitate în timpul dinastiei Han (206 î.Hr. până în 220 d.Hr.), atingând apogeul în timpul dinastiilor Ming (1368-1644) și Qing (1644-1912).

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Decebal, regele neînfricat al Daciei

În prezent, se estimează că aproximativ 30 de milioane de chinezi locuiesc în astfel de case sub pământ. Aşadar, o populaţie mai mare decât cea a României duce un astfel de trai de sute de ani.

Există trei tipuri principale de yaodong: cele săpate în versanții dealurilor sau râpelor (kàoyáyáo), cele săpate în jurul unei curți scufundate (dìkēngyáo) și cele construite cu blocuri de loess (tǔkuài yáodòng).

Cele mai comune tipuri de yaodong sunt cele care sunt săpate pe feţele şi versanţii platoului (kàoyáyáo). Acestea sunt situate în regiuni de pe marginile Platoului Loess.

În interiorul platoului, unde nu sunt dealuri şi râuri, ţăranii sapă o groapă pătrată pe pământ şi apoi construiesc locuinţele orizontal pe cei patru pereţi pentru a forma o curte centrală, înaltă (dìkēngyáo). Intrarea se face de obicei printr-o rampă sau printr-un coridor subteran.

Un yaodong are în mod obişnuit o cameră cu boltă lungă, cu o intrare semicirculară acoperită cu o uşă de lemn sau o cuvertură. Peşterile mai bune se ridică din munte şi sunt întărite cu zidărie din cărămidă.

Deseori, mai multe locuinţe sunt construite cu legături între ele, pentru familiile cu mai mulţi membri.

Cartier de locuinţe de tip yaodong

Cât costă un yaodong

Aceste case oferă răcoare pe timpul verii şi căldură iarna. Pământul gros care înconjoară un yaodong le oferă acestor locuinţe o izolație excelentă. Iarna, pământul reține căldura și este, prin urmare, cald și confortabil în interiorul peșterii. Vara, efectul este invers. Locuinţele de tip yaodong sunt mai eficiente energetic decât clădirile de beton din orașe și nu poluează mediul sau nu ocupă terenuri agricole valoroase.

• CITEŞTE ŞI:  Bătălia de la Gaugamela, lupta prin care Alexandru cel Mare a îngenuncheat Imperiul Persan

Atunci când sunt dotate cu facilităţi moderne, cum ar fi apă curentă şi electricitate, o singură peşteră cu trei camere, cu baie ataşată şi o suprafață de doar 70-75 de metri pătrați, poate costa 40.000-45.000 de dolari. Totuşi, cele mai multe dintre aceste locuinţe nu sunt de vânzare, fiind moştenite din tată în fiu.

Avantajele sunt uşor de observat. În primul rând, amenajarea lor nu reclamă prea multe materiale de construcții. Nu au pereți exteriori, nici acoperiș, iar faptul că sunt săpate în pământ le asigură o bună termoizolare. Ele sunt, de asemenea, foarte rezistente la cutremure și alte dezastre naturale.

Pentru cei cu spiritul aventurier, o peşteră simplă, cu o cameră, se închiriază cu 30 de dolari pe lună.

Vizionaţi în materialul video de mai jos un documentar despre oamenii care locuiesc în peşteri de tip yaodong


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

38
38 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via