Rockall, insula pe care se află cea mai singuratică locuinţă din lume

Noutăţi

Rockall este o stâncă din granit situată în nordul Oceanului Atlantic. Insuliţa se află la o distanţă de circa 300 de km faţă de teritoriul Scoţiei şi 420 de km faţă de cel al Irlandei.

Totodată, pe insulă se află şi cea mai singuratică locuinţă din lume. Evident, „locuinţă” este un termen exagerat pentru a descrie o capsulă de supravieţuire în caz de urgenţă. Aceasta este utilizată ca adăpost, iar în interiorul său mai este loc doar pentru provizii şi ustensile medicale în caz de urgenţă. În vârful stâncii se află un far, care avertizează ambarcaţiunile cu privire la existenţa insulei în calea lor.

Insula are circa 90 de metri în diametru şi o înălţime de 21 de metri peste nivelul mării. De fapt, este vârful unui vulcan stins în urmă cu mult timp.[sursa]

rockall

În ciuda dimensiunilor extrem de reduse, această stâncă este disputată de ani buni de patru state, fiecare considerând ca are drept de proprietate asupra sa. Acestea sunt: Marea Britanie, Irlanda, Islanda și Danemarca.

După cum se poate deduce cu uşurinţă, în spatele acestor revendicări se află interese economice majore. Acestea sunt generate de resursele de petrol şi gaze naturale din zona insulei Rockall. Totodată, nici dreptul de pescuit pe care proprietatea insulei l-ar genera nu este de neglijat.

Marina Regală a Marii Britanii a anexat stânca în anul 1955, prin arborarea drapelului. Ulterior, în anul 1972 oficialii de la Londra au adoptat o hotărâre prin care insula a devenit parte a Marii Britanii. Totuşi, această proclamație nu a fost recunoscută oficial de niciun alt stat.

Mai mult decât atât, de atunci și până în prezent, Irlanda, Islanda și Danemarca au contestat la ONU dreptul englezilor de a exploata resursele minerale și zonele de pescuit oceanic din apropierea insulei Rockall pe motiv că aceasta nu le aparține.

• CITEŞTE ŞI:  Mark Twain, cel mai mare copac din istorie, care a fost tăiat de om

Insula Rockall şi cea mai izolată „locuinţă”

În afară de reprezentanţii Marii Britanii, membrii organizaţiei Greenpeace sunt singurii locuitori ai Rockall. Aceştia se deplasează periodic în zonă pentru a protesta împotriva exploatărilor petroliere din Oceanul Atlantic.

De-a lungul istoriei, mai puţin de 100 de persoane au ajuns pe Rockall. Dintre acestea, doar patru se pot lăuda că au dormit acolo. Cei care au reuşit acest record au fondat The Rockall Club, grup în care sunt înscrişi automat temerarii care vizitează această insuliţă.

Totuşi, putem considera drept locuitori permanenți ai insulei melcii de mare şi alte câteva specii de moluşte. De asemenea, Rockall mai este vizitată de mai multe specii de păsări marine care folosesc stânca pe post de adăpost împotriva furtunilor de pe ocean.

Vizionaţi în materialul video de mai jos o scurtă incursiune pe insuliţa Rockall


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

familie a refuzat să-şi vândă proprietatea

O familie a refuzat să-şi vândă proprietatea deşi a primit oferte de 50 de...

0
Deşi pare ireal, o familie a refuzat să-şi vândă proprietatea unui dezvoltator imobiliar, cu toate că a primit o sumă uriaşă pentru terenul deţinut....
ce sunt punctele albe de pe căpşuni

Punctele albe de pe căpşuni nu sunt seminţe. Ce sunt de fapt, conform cercetărilor...

0
Căpșunile sunt pline de surprize sau, mai degrabă, acoperite de ele. Punctele albe de pe căpşuni nu sunt seminţe, deşi am putea fi tentaţi...
apa sărată în apă potabilă

Un nou sistem bazat pe energie solară transformă apa sărată în apă potabilă curată...

0
Oamenii de știință au dezvoltat o tehnologie alimentată cu energie solară care transformă apa sărată în apă potabilă curată, lipsită de boli periculoase transmise...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via