Poliţistul Kojak, celebrul personaj interpretat de actorul Telly Savalas

Noutăţi

Celebrul poliţist Kojak a fascinat publicul din întreaga lume în anii ’70, serialul fiind apreciat foarte mult şi în România.

Actorul care l-a interpretat pe Kojak a fost Telly Savalas, pe numele său real, Aristotelis Savalas. Acesta s-a născut în data de 21 ianuarie 1922, în New York, fiind cel de-al doilea copil dintre cei cinci ai unei familii de imigranţi greci, Nicolae, proprietar al unui mic restaurant şi Christina Savalas.

Criza economică din anii ’30 a lovit dur familia Savalas, Telly şi fratele său mai mare fiind nevoiţi să vândă ziare pentru a creşte veniturile familiei, ceilalţi fraţi şi sora fiind prea mici pentru a putea munci.

Educaţie şi pasiunea pentru actorie

Telly vorbea inițial doar greacă atunci când a intrat în școala primară, dar mai târziu a învățat engleza şi s-a înscris la liceu. În anul 1940, Telly a absolvit Liceul Sewanhaka, New York, după care a lucrat ca salvamar. În anul următor s-a alăturat Armatei Statelor Unite pentru a lupta în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial. În urma unui accident de maşină, a fost spitalizat timp de aproape un an.

După război a părăsit Armata, dorind să-şi continue studiile. În anul 1948, a absolvit Școala de Studii Generale a Universității Columbia, acolo unde a studiat limba engleză, radio și psihologie.

În anii ’50, a câștigat experiență în producție, în timp ce a găzduit „Your Voice of America”, o emisiune difuzată la radio ABC. Spectacolul a obținut o atenție largă și, ulterior, Savalas a devenit producător executiv pentru emisiunea, „Telly’s Coffee House”.

În anul 1959, a avut prima reuşită în actorie în „And Bring Home a Baby”, un episod din „Armstrong Circle Theatre”, care a rulat în rețeaua CBS.

Din anul 1959 şi până în 1967, a avut o serie de apariţii în producţii TV precum „Orașul gol”, „A unsprezecea oră”, „The Untouchables”, „The Fugitive”, „Breaking Point”, „Bonanza”, „The Man from UNCLE” și „FBI”.

Celebrul personaj Kojak

Telly Savalas şi celebrul poliţist Kojak

Au urmat mai multe roluri importante pentru Telly Savalas, primind chiar şi o nominalizare la Premiile Academiei pentru rolul din „Birdman of Alcatraz”.

Astfel, în anul 1973, Savalas a jucat rolul principal al unui detectiv chel de poliție din New York, pe nume Theo Kojak în serialul de televiziune al CBS denumit „Kojak”. În acest serial a jucat şi fratele său, George Savalas.

• CITEŞTE ŞI:  George Vraca, marele actor "frumos ca un zeu", descoperit pe patul de spital

Theo Kojak era un locotenent din poliția newyorkeză care rezolva un caz în fiecare episod. Avea umor, era bun de gură, avea șarm. Era chelios şi avea o pasiune pentru acadele. Acadelele le sugea pentru a scăpa de fumat, deşi nu a scăpat niciodată de acest viciu.

Serialul s-a difuzat și în România și s-a bucurat de un uriaș succes. Personajul Kojak era spumos, iar imaginile din New York îi lăsau cu gura căscată pe românii care nu aveau voie să călătorească peste hotare. În România, serialul a rulat timp de 5 sezoane, între anii 1975 -1980. Se spune că și Nicolae Ceaușescu era un mare fan Kojak. Dictatorul nu rata niciun episod şi s-a speculat că acesta a fost motivul pentru care și românii au putut să vadă cel mai vizionat serial din acea vreme.

La București, au apărut imitații de acadele cărora li s-a spus bomboane Kojak. Acestea erau iubite atât de copii, cât și de cei mari. De asemenea, bărbaţilor cu chelie li se spunea „Kojak”, devenind un adevărat brand.

Pentru rolul principal Theo Kojak, TV Guide a plasat personajul pe poziția numărul 18 pe lista „50 de cele mai mari personaje TV din toate timpurile”, iar serialul a devenit atât de popular încât a fost adaptat într-un serial de televiziune și a fost difuzat pe canalul de cablu al rețelei SUA și pe canalul ITV4, în Marea Britanie.

A urmat un alt succes pentru Savalas, în pelicula „Escape to Athena” (1979). În cadrul acestui film a făcut echipă cu inegalabilul Roger Moore şi una dintre cele mai frumoase actriţe ale acelor vremuri, Claudia Cardinale.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche înregistrare video a unui papă: Papa Leon al XIII-lea

În anul 1980, a jucat în filmul TV, Alcatraz: întreaga poveste șocantă”. În același an, el a înregistrat melodia „Some Broken Hearts Never Mind”, care a depășit topurile din Billboard în acel an. Aşadar, Telly Savalas era şi un cântăreţ talentat, lansând mai târziu câteva albume.

Între anii 1985 și 1990, au fost înregistrate încă șapte filme de televiziune cu Savalas în rolul celebrului locotenent Kojak. De asemenea, în anul 1990, Savalas el a apărut în adaptarea TV a serialului „Kojak”, intitulat „Kojak: reprezintă întotdeauna ceva”.

kojak bomboana
Detectivul apărea mereu cu bomboana în gură în film

Premii şi distincţii pentru Kojak

Savalas a primit premiul „Purple Heart”, o distincţie militară a Statelor Unite, ca recunoaștere a serviciilor sale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În anii 1975 și 1976, a primit premiul Globul de Aur la categoria cel mai bun actor TV – Dramă pentru serialul „Kojak”.

În anul 1983, actorul a fost distins cu o stea pe Hollywood Walk of Fame, la numărul 6801 Hollywood Boulevard.[sursa]

Viaţa personală a lui Telly Savalas

Legat de viaţa personală, Savalas a fost căsătorit de trei ori şi a avut şase copii, care au reprezentat cea mai mare bucurie a vieţii sale, după cum însuşi actorul a mărturisit adesea.

În anul 1948, s-a căsătorit cu iubita sa din timpul facultăţii, pe nume Katherine Nicolaides, care i-a dăruit doi copii. Cuplul a divorțat în anul 1957.

În 1960, s-a căsătorit cu Mariln Gardner, o profesoară de teatru care i-a dăruit doi copii. Cu toate acestea, cei doi au divorțat în anul 1974. În 1984, s-a căsătorit cu cea de-a treia soție Julie Hovland, cu care a avut doi copii.

• CITEŞTE ŞI:  Demi Moore, dramele, abuzurile şi dependenţele uneia dintre cele mai de succes actriţe de la Hollywood

Ca o curiozitate, Telly Savalas a fost naşul de botez al actriţei Jennifer Aniston, fiica prietenului său John Aniston.

Ultimii ani şi moartea lui „Kojak”

În anii ’80, Savalas a început să-şi piardă rudele apropiate, la care ţinea foarte mult. Printre acestea s-a numărat şi fratele său, George Savalas, care a murit în anul 1985, din cauza leucemiei. De asemenea, mama sa, Christina, care era o mare susţinătoare şi cea mai bună prietenă a sa, a murit în anul 1988.

Telly Savalas a fost un om extrem de generos, recunoscător şi plin de compasiune. A fost un puternic susţinător financiar al Bisericii Ordotoxe Elene din Los Angeles, şi a susţinut financiar, în 1970, electrificarea satului în care se afla casa părintească, Ierakas din Grecia.

În anul 1988, actorul a fost diagnosticat cu cancer celular la vezica urinară. Boala s-a extins mai apoi şi la prostată.

Telly Savalas a murit din cauza complicațiilor provocate de această maladie, în data de 22 ianuarie 1994, la doar o zi după ce împlinise 72 de ani. A fost înmormântat în Forest Lawn Memorial Park Cemetery din Los Angeles.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

ce gust avea vinul băut de romani

Ce gust avea vinul băut de romani? Noile descoperiri arată că era puţin… condimentat

0
Vinul este una dintre cele mai vechi și mai apreciate băuturi din lume, fiind consumat de diferite popoare și civilizații de-a lungul istoriei. Dar...
femei de Neanderthal

Fața unei femei de Neanderthal, „în vârstă” de 75.000 de ani a fost reconstruită...

0
Oamenii de știință au realizat o reconstrucție a feței unei femei de Neanderthal de acum 75.000 de ani, bazându-se pe rămășițele unui craniu ale...
haplea

Marin Iorda, creatorul lui Haplea, cel mai vechi desen animat românesc

0
Marin Iorda, pe numele real Marin Iordache, s-a născut în data de 1 septembrie 1901, în București și a fost un regizor, scenarist, actor,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via